rikard-skizz-bizzi-karlek-funk-solidaritet-S
Recension – Rikard ‘Skizz’ Bizzi “Kärlek, Funk & Solidaritet” (Album)


Av Niklas “DJ Grass” Grees.

 

 

I höstas hade jag chansen att närvara under ”En Kärleksattack På Svensk Hiphop” när Ametist premiärspelade Skizz singel ”Kapitel 15-27 (Botkyrka)” och den slog ner som en bomb i radiostudion. Jag minns att vi som var närvarande alla baxnade av blandningen av Skizz råa, ärliga skildring av sin barndom i Botkyrka och en produktion fylld av Marianergravdjup 808, synthslingor, scratch och barnkörer.

 

 

Ett halvår senare så släpper nu Skizz sin solodebut och resultatet är en brutalt uppriktig historia om de förändringar som hänt i hans liv. Smutsen, weedet, lårpartierna och spritromantiken från åren med Stockholmssyndromet har fått kliva tillbaka för att ge plats åt Skizz reflektioner från ett liv som numera nykter far och make, men tro inte för en sekund att det gör resultatet tråkigt på något sätt. Tvärtom så skapar Rickard här en skiva fylld av hopp och livsgnista men tappar aldrig den råa attityden i hans röst och texter. Skizz vänder ut och in på sig själv och blottar hela sin själ på spår som ADHD-anthemet ”Bokstavsbarn”, en briljant version av stallkamraterna i Sjukstugans ”Kärleksbarn”. På ”Om Natten” (feat Kayo) tar Skizz farväl av sitt missbruk av droger och alkohol där abstinensen gör sig påmind men låter kärleken till sin fru och barn övervinna suget på slutet. När dessutom allt, sånär som på jobbiga Balkanflåset “Blandade Episoder”, är uppbackat av en fullkomligen briljant produktion är det bara att säga gonatt! Att plattan avslutas med en blinkning till idolen J Dilla och kanske även till Skizz gamla grupp Up Hygh på sista spåret ”Du Vet Vad Kärlek Är” känns helt naturligt. Över en klassisk Minnie Riperton-sampling bygger Skizz upp ett helt förföriskt groove i mästarklass. Många svenska Hiphopalbum har kommit och gått genom åren. ”Kärlek, Funk & Solidaritet” kommer jag aldrig att glömma.

 

 

| Kingsizemagazine

 

 

 

Red anm: Från och med 10:e maj kommer Kingsize Magazine ändra betygsskalan till att även inkludera halva betyg (t.ex 3,5). Detta för att på ett tydligare sätt ge ett mer nyanserat betyg utöver den bedömning recensent gör i textform. Redan gjorda recensioner kommer dock att behålla erhållet betyg enligt tidigare.

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL