Det har gått mer än två år sedan Mathangi Arulpragasam visade fingret åt hela världen på Super Bowl. Sedan dess har hon fortsatt att vara självsäkert provocerande på gränsen till arrogant, och så även ikväll. Men med mycket mindre lyster än vanligt.

Det är en M.I.A. som fått i uppdrag att avsluta Bråvallas första kväll och hon gör det på samma scen som Lana Del Rey precis har lockat betydligt fler människor. Inledningsvis är det trevande, ett trevande som vid närmare eftertanke aldrig riktigt slutar. Visst lockar det galna basdrevet i de houseinspirerade låtarna fram till dans, åtminstone bland de mest överförfriskade ungdomarna, men i övrigt är det en ganska tam respons från publiken och ”Maya” ser förbryllande likgiltig ut. När hon sjunger ut i ”Born Free” efter att ha basunerat ut ”I need some fucking moshing”, resulterar de endast i de fem kanske mest outhärdliga minuter liveshow i mitt liv hittills.

Missförstå mig inte. M.I.A. bjuder verkligen på fest. Problemet är att hon ser ut som den nyktraste på festen. Och hon hade behövt hjälp av fler som de modiga tjejerna från publiken som delade hennes scen, i stället för de blyga skolpojkar som stod i hörnet och tittade i marken (resten av publiken). Och hon ska nog vara glad att det inte var någon bättre fest samtidigt.

betyg_2

//Malkolm Landréus

Foto: Melika Duvetinte Zakariae

DSC_5927
DSC_5973
DSC_5985
DSC_6003
DSC_6033
DSC_6052
DSC_6056
DSC_6073
DSC_6104