Konsertrecension – Joey Bada$$ på Way Out West


 

 

Det är en ivrig publik som välkomnar Joey BadA$$på hans första Sverigebesök. Folk ropar hans namn, knän gungar och armar vevas i luften från första stund. Med hjälp av DJ Statik Selektah (!), sin side kick och tillika Pro Era-kollegan, Nyck Caution, bygger de sedan sin spelning på ett samspel med sin publik. Det blir tydligt att BadA$$ utvecklats mycket sedan jag såg honom på Roskilde 2013. Självsäker som få men med ett unikt sätt att trygga sin publik, för denna 19-råing kan sin sak. Blytung hiphop borrar sig igenom mig medan han skickligt slänger sig mellan rimmen, och varför han kallas ledaren för den nya generationens hiphop är inte svårt att förstå.

 

Blickar du ut över publikhavet är det längst fram du vill vara. Där är gunget, där fyller de i raderna till ”World Domination”, där skapas moshpiten och det är där som BadA$$ och Caution crowd surfar. Längre bak håller de inte riktigt måttet och det blir dessvärre mer fokus på ”95 Til Infinity” och alldeles för lite kärlek som utdelas när nya singeln ”Big Dusty” spelas – för allra första gången.

 

Mot slutet tackar BadA$$ sin publik och pratar om vikten av att överskrida gränser. Det är en frihet han inte tar förgivet och passande nog avslutas konserten med Pro Era låten ”On My Life”.

 

betyg_4

 

// Mia Andersson

Foto: Dennis Bärlund

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL