Step_Brothers_Cover_S
Recension – Stepbrothers (Evidence & Alchemist) “Lord Steppington” (Album)


Av Niklas Thander.

 

 

Namnet som Evidence och Alchemist valt att samarbeta bakom är inte bara en direkt referens till Will Ferrell och John C. Reillys ”buddy slapstick”-komedi från 2008, utan representerar även det släktskap i musikmakande som de två rappande producenterna uppenbart känner och även utstrålar. Ev och Alc har faktiskt känt varandra sedan barnsben och, vad det visar sig, utvecklat en utpräglad non sequitur-humor som är närvarande genom hela ”Lord Steppington”. Step Brothers har därmed både på ett musikaliskt och ett personligt plan en tydlig grund för sitt samarbete.

 

 

Vid en första genomlyssning av ”Lord Steppington” är tydlighet inte det första ordet som kommer på tanke. Faktum är att alla referenser, alla slumpmässigt sammansatta versbitar, Alchemists hackiga rim och skepnadsförändrande beats till en början blir överväldigande. Men efter ett tag börjar bitarna falla på plats, bitar som visar sig vara så gott som figursydda för duons starka sidor. Även om de båda vanligtvis innehar rollen som MC/producent står Alc för all produktion utom på Evidence-proddade ”Byron G”, som med sitt låtnamn är ännu en till synes slumpmässigt vald referens: en namedrop taget från Kanye Wests tacktal på Brit Awards 2008.

 

 

Trots de svindlande refenserna kors och tvärs går det inte bortse från att en hel del av texterna håller hög klass och fungerar både som extra underhållning såväl som tidstypiska skryttexter. Trumfkortet på ”Lord Steppington” ligger dock i Alchemist produktion, som med denna uppvisning slår fast att det inte finns några tvivel om hans status som en av hiphop-världens främsta producenter i dagsläget. Evidence å andra sidan tar sin roll är den som oftare levererar höjdpunkterna från mikrofonen med sitt dämpade, något tillbakadragna tonfall. Ev och Alc har lyckats skapa ett färgstarkt kollage som uppnår något som förmodligen kräver en hel del arbetsamma år att nå: välplanerad musik som verkar improviserad. De har kombinerat sina talanger och veterankunskaper för att skapa musik som är lättigenkännlig som samtidigt är ny, fräsch, underhållande och framförallt sprängande självsäker. Det är bara januari, men det går redan nu att säga att ”Lord Steppington” definitivt har förhandsbokat en plats i diskussionerna om årets album.

 

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL