mellowhigh-mellowhigh-S
Recension – MellowHigh “MellowHigh” (Album)


Av Damir Sepulveda Espinoza.

 

 

MellowHigh är ännu en konstellation inom det Tyler The Creator ledda kollektivet Odd Future. Den debuterande gruppen består av trion Domo Genesis, storgruppens joint rullande proffs, Hodgy Beats, den kanske flowmässigt mest slipade efter Earl Sweatshirt, och Left Brain, solide beatmakaren bakom många Odd Future låtar. De två senare har släppt väl mottagen musik som duon MellowHype (så pass underligt identiskt, eller lat identiskt, MellowHigh i namnet att det måste vara trolling), med 2010s ”Blackened White” som ett av Odd Futures överhuvudtaget starkaste släpp. För Domos Genesis del tillräknas generellt 2012s Alchemist samarbete ”No Idols” som hans bästa insats hittills.
 

 

”MellowHigh” är högst kompetent i flera avseenden och glimrar till som mest när rapparna bollar energi och håller igång tjötet över Left Brains varierade produktioner. Influenserna är tydliga i vissa lägen. ”Extinguisher” hamnar i korsningen mellan boombap och tidiga 00-talets aggressiva undergroundnörderi medan elementen i ”Roofless” går att spåra tillbaks till härjkonungen Lil Jons glansdagar, för att inte nämna skrik-rap stoltheterna M.O.P.. Även om de spåren inte nödvändigtvis tillhör några av de skarpaste bidragen, så är det åtminstone svårt att inte uppskatta det för det vida spektrum Left Brain är villig att utforska, för förutom ”Cold Word” är få av låtarna i gammal Odd Future anda rent soundmässigt. Att utforska sökandet är dock lika tilltalande och ger blandat resultat, men också toppar som space:ade, studsiga ”Nobody” och ”Self Titled”, eller kvävande hotfull atmosfär på den Curren$y och Smoke DZA assisterade ”HighLife”.
På ytan låter ”MellowHigh” en aning mer realiserad än vad den är för rappen ger sällan mersmak. Vissa lyckade rimstrukturer eller snygga flows (Domo Genesis refräng på ”Yu”) sitter och låter bra, men Hodgy och Domo förtydligar sällan mantran och resonerande. Det är en svag komponent men absolut inte avgörande negativt. MellowHighs intentioner går ju att hitta i namnet, och om det var det enda målet med Left Brains goda framsteg som bonus, då är målet nått. Okomplicerat kan vara skönt ibland.

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL