62ecc92f37b61a70cf0bee62
62d7e7e97b2718d296030a52
“Jurassic World: Fallen Kingdom”: Ännu fler dinosaurier


 

 

I sommar är det dags för vad som tros bli nästa storfilm. 80- och 90-talisterna får allt hålla i sig, det är nämligen dags för den femte filmen i Jurassic Park-franchisen, nämligen Jurassic World: Fallen Kingdom.

 

Filminspelningen tog plats i England och på den klassiska filmön Hawaii under våren och sommaren 2017 och vi kommer att få se många välbekanta ansikten från den föregående filmen, samt från de allra första filmerna. Jeff Goldblum kommer tillbaka som Dr. Ian Malcolm och Chris Pratt, Bryce Dallas Howard och många fler har återupptagit sina roller från Jurassic World, som kom 2015. Filmen har premiär i Sverige den 8 juni, medan den konstigt nog inte har premiär i USA förrän den 22 juni, hela två veckor senare.

 

 

Koncept som aldrig blir tråkigt

Vem gillar inte dinosaurier? Det finns en liten fandom för urtidsdjuren i oss alla, vilket är anledningen till att det efter de tre första filmerna fortfarande fanns rum för att fortsätta berättelsen. Berättelsen grundar sig på Michael Crichtons bok ”Urtidsparken” och den kommande filmen ska enligt regissören Juan Antonio Bayona både innehålla referenser till de första filmerna, men även ha flera nya inslag som passar publiken som tittar på filmerna idag.

Som med alla stor franchise finns det mängder av tillhörande spel, böcker och samlarsaker. Just spel har det kommit ut flera av,  och både brädspel samt datorspel har baserats på filmerna. I dagsläget finns slotsspelet Jurassic World på välsorterade spelsajter och i anknytning till biopremiären i sommar kommer det att komma ut ytterligare ett datorspel. Däremot kommer det spelet inte att följa filmen.

 

 

Fler dinosaurier

I den kommande filmen kommer vi att tas med till ön, som tidigare var den olycksdrabbade dinosaurieparken. Djuren har fått härja fritt i ett antal år men hotas nu av ett stundande vulkanutbrott. De före detta parkarbetarna och forskarna ska nu försöka göra allt de kan för att rädda dinosaurierna från utrotning (igen).

 

Bayona debuterar som regissör för filmserien, då Colin Trevorrow inte längre ville ha den rollen och istället ligger bakom manuset tillsammans med två andra. Spielberg finns också med på ett hörn, men som exekutiv producent den här gången. I en intervju berättade Bayona att man kommer att få se ännu mer dinosaurier, som bjuder på både skräck och en ny sida av djuren.   

 

 

Bygg din egen dinosauriepark

Som tidigare nämnt kommer det även att komma ut ett helt nytt spel för PS4, Xbox One och PC. I spelet Jurassic World Evolution kommer man att få chansen att bygga upp sin egen dinosauriepark där man kan fokusera både på underhållning, säkerhet och vetenskap. Spelaren kommer från grunden att gräva fram fossiler och ta fram DNA för att bygga upp sin egen dinosaurievärld. Även om det inte har släppts mer än några trailers till spelet, tror många att det kommer att ligga mycket fokus på dinosauriernas olika utseenden och läten, och att det både kommer att vara underhållande och lärorikt. 

 

 

 

Foto: Gage Skidmore

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL