60361bd489c0ae51e83f60c2
Annons: Chris Moneymaker – mannen bakom pokerboomen


 

I början av detta sekel fick världen ett nytt drömyrke, pokerproffs. Det som tidigare varit ett något obskyrt yrke för kringresande ensamvargar blev nu någonting som var tillgängligt för i stort sett vem som helst. Allt tack vare internet. Pokerboomen slog till synkroniserat med när vi började att utrusta våra hem med internetuppkoppling. Det blev nu möjligt för vanligt folk att spela poker online hemifrån. Trots detta dröjde det ändå några år innan de stora pokerturneringarna blev populära även för amatörspelare att söka till.

 

 

En amatör tar sig in

 

Traditionellt sett hade de stora turneringarna som World Series of Poker med flera varit reserverade för erfarna pokerrävar som spelat till sig en stor bankroll att kunna lägga in som insats. Insatsen på likvärdiga turneringar kunde vara på 10 000 dollar. Alltså inte någonting som vem som helst kunde ta sig in i. Det krävdes ofta att du spelat och sparat under flera år. Så kom då en man som ändrade på allt detta. År 2003 vanns World Series of Poker för första gången av en amatörspelare. Chris Moneymaker hade tagit sig in genom att vinna en satellitturnering online, där insatsen var 86 dollar. Han spelade sig ända fram till finalbordet och vann efter en rafflande final mot den erfarna spelaren Sam Farha. Trots att Sam Farha var en mycket erfaren spelare stötte han på hårt motstånd. Spelet var jämt och det ryktas om att Moneymaker erbjöd Farha att de skulle dela på prispotten och fortsätta att spela endast om äran och titeln. Det var någonting som Farha inte gick med på och resultatet blev att Moneymaker gick därifrån som ensam vinnare av 2,5 miljoner dollar.

 

The Moneymaker effect

 

Nyheten om att en amatörspelare hade vunnit poker-VM slog ner som en bomb. Det rapporterades om det över hela världen. Alla ville ta del av Moneymakers otroliga historia. Han var inbjuden som gäst hos den legendariska talkshowen The Tonight Show med Jay Leno för att berätta sin historia. Media rapporterade flitigt om hur en revisor från Tennesse kunde bli pokerproffs och miljonär över en natt. Detta var tydligt en faktor som bidrog till den pokerboom som nu drog världen runt. Några år tidigare hade filmen Rounders med Matt Damon i huvudrollen banat väg för att göra poker populärt. Tack vare internet kunde nu vem som helst spela hemma vid sin dator. Begreppet kallades till och med för The Moneymaker Effect. Det året Moneymaker vann World Series of Poker deltog 838 spelare. Nästa år anmälde sig över 2 500 personer. Poker var inte längre bara till för de mest luttrade proffsen.

 

 

Lever upp till sitt namn

 

Moneymaker som föddes i Atlanta men växte upp i Tennessee levde ett helt vanligt liv i sin hemstad när han vann. Han hade utbildat sig inom ekonomi och arbetade som revisor. Efter vinsten sa han upp sig och började att spela poker på heltid. Han fortsatte att spela online men började nu också att regelbundet delta i de stora turneringarna som European Poker Tour och World Series of Poker. Moneymakers efternamn låter alltför passande åt ett pokerproffs för att kännas äkta. Det är lätt att tro att det är ett taget artistnamn. Faktum är dock att han är född med det efternamnet. Hans förfäder som invandrat från Tyskland var myntmakare. Nurmacher var det tyska släktnamnet som efter ankomsten till Amerika anpassades till att bli Moneymaker. Ibland överträffar verkligheten dikten när Moneymaker nu bokstavligen gör pengar genom sitt spel. Han har spelat på sig en nätt förmögenhet på över fyra miljoner dollar bara på att vinna turneringar. Då är vinster från spel online inte inräknade. Plus att han givit ut böcker med sina bästa pokerstrategier och tips på hur man vinner som säkert också gett honom en hack eller två. Idag har Moneymaker ett något lugnare speltempo men han är fortfarande aktiv, bland annat som medlem i prestigefyllda Team PokerStars.

 

Veteran

 

Moneymaker är lite av en veteran idag inom poker och även om han inte håller samma tempo som när han var yngre så dyker han ändå frekvent upp vid borden på de stora turneringarna. För att kunna behålla sin status som en av de bästa har han säkert haft nytta av sina erfarenheter som revisor. Han är även en flitig gäst på flera av de pokerkanaler som finns på Youtube och andra videoplattformar. Moneymakers historia har inspirerat många pokerspelare världen över att våga satsa på sin dröm.

 

 

Foto: Pixabay

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL