Annons: 10 slangord för pengar från hiphop-världen


 

 

Ett påstående som kan diskuteras är att pengar får världen att gå runt. Inom en viss musikgenre är dock detta en odiskutabel sanning, nämligen hiphopen. Om kärt barn har många namn så finns det inte ett mer älskat barn än pengar i hiphopens värld och våra helt vetenskapliga undersökningar (nåja) visar att en överväldigande majoritet av alla hiphop-texter på ett eller annat sätt handlar om just detta ämne.
Här listar vi tio av hiphopens bästa slangord för pengar.

 

1. Para

 

Latin Kings var bandet som ensamt ansvarade för att göra förortssvenskan känd i landet under 90- och första halvan av 2000-talen. Egentligen är dock inte para ett slangord, då det helt enkelt betyder pengar på bosniska/serbokroatiska.

 

2. Gwop

 

Gwop är en förkortning av George Washington on Paper. Washington pryder dollarsedeln i USA och förkortningen förekommer då och då i amerikansk hiphop och refererar till sedelbuntar som är vikta för att ge sken av att innehålla en större mängd pengar än vad de egentligen gör.

 

3. Mozzarella

 

Listans första (men inte sista) matreferens som används för att benämna pengar är ingen mindre än världens främsta pizzaost. I låten “Mo Money” av Curren$y & Young Roddy används mozzarella för att beskriva en skolåda full med pengar (såvida den inte handlar om en skolåda full med buffelost, vilket vi dock inte tror).

 

Är du inte förtjust i mozzarella fungerar även cheddar eller kort och gott cheese som benämningar på pengar. Just cheddar verkar exempelvis ha varit ett favoritslanguttryck för pengar hos legenden Notorious B.I.G.

 

4. Bacon

 

Matresan fortsätter med bacon som benämning på en tjock sedelbunt. Bacon kan också användas i meningen “Bring home the bacon” för att beskriva en nådd framgång eller att helt enkelt ha tillräckligt stora tillgångar för att kunna sätta mat på bordet.

 

5. Greens

 

Ett vanligt förekommande ord i upp i hiphop-vokabulären är Greens. På svenska fungerar det inte lika bra som på amerikanska, då våra pengar inte är gröna som dollarsedlarna.

 

6. Dead Presidents

 

En annan populär benämning på pengar från hiphop-världen som inte helt enkelt kan översättas är Dead Presidents, då vi inte har döda presidenter på våra sedlar. Vi har dock en, högst levande, kung på våra mynt, men Levande kung har inte riktigt samma klang.

 

Jay Z och Nas är exempel på prominenta rappare som använder sig av termen Dead Presidents i sina texter. Om rapduon Dead Prez är döpta efter sin kärlek till pengar eller om de hade andra mer morbida tankegångar bakom bandnamnet låter vi vara osagt.

 

7. Cash

 

Det spelar ingen roll om du är Petter, Ken Ring eller Kanye West. Alla har något att säga om pengar och det görs bäst med det universellt förstådda ordet cash.

 

8. Dough/deg

 

Äntligen dyker ett slanguttryck för pengar upp på listan som både amerikanska och svenska rappare kan använda på sina respektive språk utan att det låter onaturligt. Från Jay Z till Einár används dough och deg för att beskriva pengar.

 

9. Bread

 

Lil Wayne och Juelz Santana nöjer sig inte med deg. “Get that bread” utbrister de och det går lika bra det. Uttrycket kommer antagligen från engelskans “bread winner” som syftar på någon som tjänar pengar. Användandet av ovan nämnda ordet dough för att beskriva pengar tros ha utvecklats från ordet bread, snarare än tvärtom.

 

10. Cream

 

“Cash Rules Everything Around Me” rappade Wu-Tang Clan och idag är CREAM ett etablerat begrepp för pengar i hiphop-världen. Att pengar styr verkar det onekligen råda stor konsensus om bland just rappare.
Och visst är pengar är viktigt.

 

Större ekonomiska tillgångar ger oss frihet och trygghet, samtidigt som ett knapert konto begränsar våra möjligheter och skapar oro. Att ta ett lån är ofta en bra lösning för att finansiera ett större köp eller för att täcka en oförutsedd kostnad som uppkommer. Men det är också lätt hänt tappa kontrollen över lånekostnaderna och hamna i en ond spiral där skulder betalas med nya lån.
Om du har många smålån och krediter med dyra räntekostnader som kostar stora summor varje månad bör du undersöka möjligheten att samla lånen i ett större lån till lägre ränta.

 

Hos Lån-online.se jämför du långivare och hittar enkelt privatlånet med lägst ränta som hjälper dig att samla smålånen. Jämför långivare idag och spara deg, förlåt, pengar.Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL