Redan i januari bekräftade Jireel att albumet “MOTY” skulle släppas till våren. I samma veva kom första singeln “MANO” som blev en stor hit och har spelats flitigt på radio. I mars kom andra singeln “WINNER” tillsammans med A36 och idag får vi albumet i sin helhet.

Titeln på Jireels femte album är säkert bekanta för hans fans, redan 2017 släppte han nämligen en singel med titeln ”Man Of The Year”. Sedan dess har han i mångt och mycket levt upp till epitetet vid varje bokslut och kammat hem både Grammis och P3 Guld-priser.

“MOTY” markerar också en nystart för rapparen. Nytt skivbolag, nytt management och en egen etikett som heter just MOTY, gjorde att skivan förstås också skulle kallas det. I ett inlägg häromdagen där Jireel avslöjade låtlistan insinuerade han också att albumet varit på gång länge, men att det inte riktigt har klaffat förrän nu.

“Vi har tjafsat, vi har skrattat. Vi har hatat, vi har älskat. Vi har rest ihop sida vid sida och knegat. Ibland blev du utbytt och det kändes som att jag svek dig, men allt jag ville var att skapa något som faller i dina färger och passar din karaktär. Vart en lång resa men vi fann varandra till slut”, skrev han då.

Denna gång har han också valt en ny riktning och samarbetat med både etablerade och oetablerade producenter, såväl svenska som utländska, KJ, Dylano, Humblebee (Internet Money), John Alexis och Nordik är alla inblandade.

– Det är väldigt spännande att visa vad de här unga förmågorna har för sound och idéer. De kommer alltid med något nytt och fräscht som man inte har hört tidigare. När jag jobbar med unga producenter och artister som inte riktigt har nått ut än känner jag av deras hunger. Samma hunger som jag själv hade när jag började. Jag tror det är viktigt att återkoppla dit så man inte blir för bekväm. Är man för bekväm finns risken att musiken inte längre blir lika bra, har Jireel tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Albumets sound beskriver han med följande ord:

– Den här skivan har viss påverkan från afro men också en annan typ av hiphop än vad jag brukar göra. Jag ägnar mycket tid åt att studera hur musiken rör sig och det jag har märkt på sistone är att det har kommit en massa nya stilar som folk kanske inte har hört än men snart kommer ha slagit igenom stort.

Hur det låter går att ta reda på nedan.

Foto: Banfa Jawla

6412e4b25c415800cc0e8973