Filmtips
Från rappare till skådis – Topp fem mest lyckade övergångar!


Många rappare har genom åren prövat sina vingar i filmvärlden. Vissa har klarat steget från utstuderade musikvideos med cars och bling vidare till spelfilm bättre än andra.

 

 

Ice-T, Ice Cube, T.I, Eminem, Snoop Dogg, Dr.Dre, Nas, Tupac, , 50 cent, Method Man, DMX. Det känns som att i stort sett alla rappare vid eller annat tillfälle gör ett försök att skådespela. Tyvärr spelar de ofta stereotyper av arga, unga män/kvinnor från ghettot med begränsat ordförråd. Dessutom ofta i små biroller vilket förminskar deras möjlighet att ens kunna vissa sina talanger på film fullt ut. De rappare som för mig sticker ut genom åren är de som kunnat gå bortom stereotyp-rollerna och obehindrat hoppat mellan komedier och drama, action och thrillers, utan att kännas malplacerade.

 

1. Will Smith

 

Mannen som hela Hip Hop-kulturen älskar att göra narr av går inte att förneka. Sedan Wills  sena tonår med “DJ Jazzy Jeff and the Fresh Prince” och en Grammy-vinst med låten “Summer time”  har Will kommit längst av alla rappare. Från action och komedier som “Fresh Prince in Bel-air”,  “Bad Boys”, “Independence Day”, “Men in Black” till mer dramatiska “7 pounds” och “Pursuit of happiness” har Will Smith på senare år visat att han har hela registret. Wills komiska timing (Aw, hell no!) tillsammans med hans mäktiga närvaro gör Will för närvarande till nummer ett på den här listan. Hans vinnarskalle inte att leka med. Se klipp nedan!

 

2. Mark “Marky Mark” Wahlberg

 

Boston-legenden och föredetta trubbelmakaren Mark startade rapgruppen “Marky Mark and the funky bunch” när ett kort fängelsebesök fick effekt. Efter ett hyfsat framgångsrikt första album blev uppföljaren en flopp när Mark anklagades för homofobi och musikkarriären las på hyllan. Som tur är gjordes filmen “Boogie Nights” 1997 där Wahlberg fick sitt definitiva genombrott som skådis. Efter att ha spelat många roller där han är antingen arg eller pepprar oneliners har Mark Wahlberg  äntligen mognat. Han har en otrolig förmåga att se riktigt seriös ut samtidigt som han säger något absurt roligt. Senast i “Ted”. Har dessutom producerat populära “Entourage”, “In treatment”, How to make it in America” och “Boardwalk Empire

 

3. Queen Latifah

 

“Hiphopens första dam” har inte varit relevant på ett tag nu inom rap men hennes naturliga karisma har hållit henne kvar i underhållningsvärlden. Hennes värme lyser igenom skärmen oavsett om det är en komedi eller dramafilm. Från att göra röster till tecknade filmer som “Pinocchio” och “Ice Age”- till lättsamma filmer som “Hairspray och “Barbershop” fortsätter Latifah att vara efterfrågad i Hollywood. En av få rappare som blivit Oscarsnominerad och är ständigt återkommande i tv-serier.

 

4. Tupac

 

Tupacs berömda arbetsetik i musikstudion var lika stark när han tog sig an filmer. Mellan 1992-1994 gjorde han tre klassiska filmer i och med “Juice”,”Poetic Justice” och “Above the rim”. Under samma tidsperiod släppte Tupac tre album och var på god väg att bli rappens stora fixstjärna. Visserligen hade Tupac gått estetisk inriktning under High School, vilket Ice-T och LL cool J garanterat inte gjorde. Men med tanke på att man glömmer att Tupac höll på med musik överhuvudtaget när man ser ovanstående filmer är det ett kvitto på den kameleont och supertalang som Tupac var och synd att vi inte fick se mer.

 

5. Common

 

Det är någonting med Commons sätt att leverera ord. Han är definitionen av Smoth och det ger honom roll efter roll i Hollywood. Vill man se en glimt av hans talang rekommenderar jag “Smokin Aces” där han spelar en livvakt. Common passar i drama som komedifilm och rör sig lätt mellan genrer. Möjligen ser han för snäll ut för att vara spela tuffing.

 

Hedersomnämning:

 

Ice Cube. För perfekta bakisfilmerna i “Friday” och “Barbershop”-serierna. Hans förvandling till mjukis i komedin “Are We there Yet”.  Absolut inte för “Anaconda”. Definitionen av tuff på utsidan, mjukis på insidan.

 

Sidospår: 2010 erbjöd en Boxningspromoter en miljon dollar till Will Smith och Mark Wahlberg för att de skulle boxas. Fighten blev aldrig av.

 

Will Smith om sin vinnarmentalitet:

 

 

///Emil Sandgren StradaPublicerat:
RedaktionenNULL