Den senaste representanten för en ung och spännande rapmusik som tar avstamp i det lokala och siktar ut i världen.

Från att ha varit ett land känt för musikstilar som samba, baile funk och forró, har Brasilien nu börjat etablera sig på hiphopkartan. Artister som Emicida och Criolo från São Paulo är två exempel på en ny generation av brasilianska rappare som nått ut med sin musik. Nu är det dags för Flávio Renegado att föra budskapet vidare.

Född och uppväxt i det fattiga området Alto Vera Cruz i staden Belo Horizonte började han sjunga vid 13 års ålder. Samtidigt engagerade han sig i socialt arbete. 1997 grundade han rapgruppen NUC som uppträdde i Brasilien och andra länder i Latinamerika och Afrika. NUC övergick sedermera till att bli NGO, en ideell organisation med fokus på att hjälpa unga och fattiga i Alto Vera Cruz.

2006 inledde Flávio sin solokarriär. Målet var att hitta ett brett tilltal och förena brasilianska stilar som samba med reggae och hiphop. Resultatet är en rapmusik som har en puls som befinner sig vid gatuhörnet lika mycket som rör sig i ett större sammanhang. 2008 släpptes debutalbumet ”From Oiapoque to New York”, en skiva som fick ett fint mottagande i Brasilien och även tog Flávio till konsertscener i Kuba, Frankrike, England och Australien. Förra året kom uppföljaren, “Minha Tribo é o Mundo”, som fortsatte på den inslagna musikaliska vägen. Denna gång med att inkludera afrobeat, amerikansk hiphop och elektroniska inslag i en mix som andas samtid.

– “Minha Tribo é o Mundo” kommer från min vilja att nå ut till så många människor som möjligt, det är mer pop med globala teman och ett stadigt groove. Jag ville förbättra min dialog med världen, (Flávio Renegado till Brasil Music Exchange, bma.org.br, augusti 2012).


Förutom sin egen musik har Flávio Renegado samarbetat med andra musiker i Brasilien, som jazzgitarristen Toninho Horta och hyllade avantgarde-sångaren Aline Calixto. Hans engagemang vid sidan av musiken fortsätter, Flávio anordnar workshops inom rapproduktion där han använder sig av de kunskaper han har från sitt arbete med sociala frågor. Som musiker, kompositör och socialt engagerad är Flávio Renegado en person som inte är begränsad till ett specifikt område eller genre. Han verkar på många olika plan och lever upp till albumtiteln, “Minha Tribo é o Mundo”- ”My tribe is the world”.

DJ Joaquim (Made in Brazil) och DJ Wesley sköter dansgolvet med brasiliansk inriktning före och efter konserten.

Flávio Renegado (BRA), Club Outernational, Södra Bar, Södra Teatern, lördag den 22 september, 21.00-01.00. Konsert: 22.30.
Södra Teaterns barer och restauranger öppnar 17.00.