Sverige är välkänt för att producera riktigt bra musik och kan också skryta med att anordna några av Europas mest besökta musikfestivaler.

Bland Sveriges största festivaler hittar man garanterat någonting som faller än i smaken. Det finns även mindre och mer gemytliga stadsfestivaler som är välbesökta varje år, men som tyvärr inte har tagit en plats på denna topplista. I denna artikel kan man läsa mer om de 5 största musikfestivalerna i Sverige 2023, som ryktas bli någonting utöver det vanliga precis som vanligt.

Way out West

Stadsfestivalen Way out West lockar årligen till sig runt 50 000 besökare från hela Sverige. Även fast detta inte är en traditionell festival med campingområde har du möjlighet att boka lägenhet eller boende med bostadslistan.se. Way out West hålls varje år i Slottsparken och är därmed väldigt centralt beläget och enkelt att ta sig till. Många uppskattar också denna festivalen eftersom man kan ta sig till Göteborg med mer miljövänliga transportmedel som tåg eller buss.

Hållbarhet är en stor prioritet för arrangörerna, allt för att skapa ett mer miljömedvetet Göteborg. Sedan 2012 har festivalen valt att endast servera vegetarisk och vegansk kost på festivalområdet. Här trängs mängder av pop-up ställen för att erbjuda en varierad smakupplevelse och många öltält där man kan släcka törsten.

Så hur ser line-upen ut inför Way out West 2023? Deras hemsida uppdateras ständigt med nya spännande släpp och hittills har det bekräftats att Shygirl, Blur, Black Sherif och Caroline Polachek står som några av huvudaktörerna. Även musikkungen av Göteborg själv – Håkan Hellström står som ett av årets dragplåster. Ett varierat utbud av musikgenrer och artister kanske kan bidra till att festivalen slår publikrekord i år igen.

Sweden Rock

Man kanske kan tro att Sweden Rock inte bara är Sveriges största rockfestival, utan även den stökigaste. Men så är faktiskt inte fallet och jämför man Sweden Rock med många andra festivaler som anordnas är brottsligheten låg. Arrangörerna bakom Sweden Rock gör ett riktigt bra jobb för att säkerställa hög säkerhet på både festival- och campingområdet. Den första Sweden Rock hölls år 1992 i Sölvesborg och resten är historia.

Ljudnivån kontrolleras i enlighet med gällande restriktioner från Folkhälsomyndigheten och är därmed en passande festival även för familjer. Festivalen har vid flera tillfällen slagit publikrekord. Man beräknar att det varje år är ungefär 42 000 rocksugna besökare på festivalområdet.

För 2023 kan man räkna med en höjdare till festival där några av världens största rockband står med på line-upen. Bokar man inträde för hela festivalen kan man se bland annat Iron Maiden, Ghost, Deep Purple, Pantera och Wolfmother glänsa på festivalens största scener.

Summerburst

Summerburst är den musikfestival på svensk mark som är särskilt inriktad för danssugna besökare. För festivalåret 2023 anordnas Summerburst på Ullevi i Göteborg och här kan man räkna med en hel del stora akter att skaka loss till.

Line-upen för årets festival har ännu inte offentliggjort, men kikar man på listan över fjolårets artister ser du världskända ansikten som David Guetta och Alan Walker. Man kan enkelt boka biljetter på Summerburst hemsida och kan sedan räkna ner till två dagar av dans och energihöjande musik som kommer höras över hela Göteborg.

Lollapalooza

Det kanske allra främst är den Amerikanska ursprungsversionen som man tänker på när man hör något om festivalen Lollapalooza. Men nu har faktiskt denna festival letat sig ända till Sverige och har snabbt blivit en av vårt lands allra största musikfestivaler.

Med en varierad line-up inriktar sig arrangörerna på att ha akter som tilltalar ett brett utbud av besökare. Den svenska versionen av denna världskända festival kallas kort och gott för Lolla Stockholm och anordnas på Gärdet. Ett mycket vackert område som ger festivalen en väldigt gemytlig känsla även fast antalet besökare uppgår till hela 70 000 personer.

Bokar man biljetter till denna stadsfestival kan man räkna med en fantastisk musikupplevelse att blicka tillbaka på. Håll koll på hemsidan för att få uppdateringar om de senaste släppen av artister för Lollapalooza 2023.

Stockholm Jazz Festival

För alla jazzälskare där ute är det framför allt Stockholms Jazz Festival som man bör ringa in i kalendern. Denna festival anordnas under Oktober och sedan starten har bland annat Kayne West stått med på line-upen och där han uppträdde med full orkester. Klassiska jazzband rundas med mer moderna akter för att locka en bredare publik.

Festivalen anordnas spritt över hela huvudstaden för att man ska kunna varva mindre artister på Stampen, Engelen eller Fasching med lite större akter som spelar på huvudscener som Ekebyhovs slott eller Scalateatern. Stockholm Jazz festival föddes fram av ingen mindre än Bosse Stenhammar som även arrangerade festivalen mellan åren 1980-2000.

Med sitt varierade utbud av artister är detta festivalen för alla musikälskare och kanske man också kan hitta en ny genre att börja intressera sig för.

Foto: Zoranm / Astarot / Monkey Business Images / Canvas.com