Poeten Tecnicalitet gör svensk version av Joyner Lucas “I’m Not Racist”


Se den träffsäkra videon till “Inte rasist men” här!

 

 

Aiman Jihar är en svensk spoken word-poet som går under namnet Tecnicalitet och bland annat kommit trea i “Poetry Slam” 2017. Nu släpper han tillsammans med Urban TV en svensk version av Joyner Lucas hyllade verk “I’m Not Racist”, producerad av Pdub, passande nog titulerad “Inte rasist men” efter det välkända sociala mediekontot med samma namn. I videon kan vi se poeten återskapa Lucas musikvideo till låten tillsammans med skådespelande Fredrik Björkman, där han applicerar temat och raderna till ett svenskt perspektiv. Om bakgrunden till låten går att läsa:

 

“Efter att ha sett Joyner Lucas originalversion på engelska bestämde vi oss för att göra en svensk tolkning av videon. Syftet med videon är att ge likvärdigt utrymme till två motsatta perspektiv i ett och samma rum. Något vi sällan gör idag då vi ständigt rör oss bland likasinnade. Och när vi väl samtalar med oliktänkande personer låter vi sällan varandra prata oavbrutet. I den här videon får därför två personer mötas i ett rum. En etnisk svensk man och en afrikansk invandrad man. De får ca 3 min vardera att oavbrutet utrycka sig i en laddad fråga. Båda karaktärerna är provocerande, fördomsfulla och desperata. Samtidigt som de är insiktsfulla och logiska utifrån sin upplevda verklighet. Men framförallt vägrar de vara politisk korrekta. Åtminstone under dessa tre minuter.

 

Videon känns viktig utifrån dagens segregerade Sverige. Inte för att videon erbjuder någon lösning. Utan för att den skildrar upplevelser från båda sidor av muren.

 

Om du innan videon identifiera dig med ena karaktären kommer du att bli provocerad av den andra. Och vice versa. Om du efter videon känner dig stärkt i din inledande ståndpunkt har videon inte haft den önskade effekten. Utmaningen är att lyssna på den andres perspektiv samtidigt som du blir provocerad. Och i bästa fall öka din empati för den andre, trots provokation.”

 

Se den imponerande videon nedan, samt återupplev originalet.

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenAdvertisement
NULL