5e81bb9b7f80ce30463cf002
5e78b0917f33f434794a1c02
mange-schmidt-intervju-2013-2-SL
Intervju – Mange Schmidt


Det har återigen blivit dags för Mange Schmidt att sjunga in sommaren. Kingsize tog en fika med Stockholms-mc:n och pratade om de nya producenterna, Husby och ett projekt med perspektiv.

 

 

Det började på ett lastbilsflak. Dåvarande utbildningsminister Olof Palme gjorde sin röst hörd precis där Visbys ringmur möter stadens strandpromenad. Där och då startades Almedalsveckan. Nuförtiden är det en gigantisk apparat. Politiker, pr-genier, lobbyister, liberala tankesmedjor och idealister i sandaler vallfärdar varje år till Gotland under den första veckan i juli.

 

Mange Schmidt, 39, har också en relation till Almedalsveckan. Det är exakt tre år sen han framförde ”Flyter” tillsammans med Sofia Talvik och Wille Crafoord. En låt som Moderaterna använde under sin valkampanj den hösten.

 

– Då är det många som tror… jag har aldrig röstat på moderaterna innan. Jag ville bara göra ett statement: Man måste tänka själv, inte bara göra som ens föräldrar eller polare – av slentrian. Men självklart tog många det som att det var det viktigaste i mitt liv, många blev väldigt upprörda över det och dömde ut mig som människa. Det var mycket nätmobbning, som jag tycker är fullständigt vidrigt.

 

 

Det är val igen nästa höst. Skulle du kunna tänka dig att göra samma sak igen?

 

– Helst vill jag inte göra det, men om jag skulle göra det skulle jag inte göra det för moderaterna igen. Jag skulle hellre göra det för typ vänstern eller miljöpartiet, för att röra om lite. ”Vad gör han?!”, den reaktionen är jag ute efter. Då tänker folk till och det är viktigt. Idag läste jag en undersökning som sa att de flesta tror att det blir regeringsskifte. Jag är helt för förändring, jag tycker inte att någon ska sitta för länge.

 

– Du måste vara lite engagerad och tänka efter, ett parti är inget fotbollslag som man håller på livet ut. Kom igen. Du förändras, partiet förändras, världen förändras. Jag har alltid varit mer socialdemokrat, men jag tycker inte att de har följt sin linje något bra de senaste åren.

 

 

När vi ses har Stockholm tagit semester. Det tutas mindre vid övergångsställen, ingen ger dig onda blickar om du står på vänstersidan i en rulltrappa. Mange Schmidts shorts vittnar också om årstiden. Smycket på hans bröst är identisk med den symbol som pryder affischer runt om i stan. Affischer som berättar att Mange precis har släppt sitt femte album: ”Ensam Bland Alla Vänner”.

 

– De fyra tidigare har jag gjort till väldigt stor del med Saska Becker. Det har varit skitbra och kul på alla sätt, men vi bestämde att vi måste göra något annat, båda två. Vi hade tömt ut varandra lite. Och då kan man behöva en liten paus för kreativitetens skull. Det var ett gemensamt beslut.

 

 

På ”Ensam Bland Alla Vänner” har han jobbat med bland andra Dj Large, Thomas Rusiak och Skizz. Låten ”Flakhits” släpptes redan förra våren och i höstas kom singeln ”Leva Livet Nu”, en låt där reaktionerna från bland annat ”Flyter” spelade en stor roll.

 

– Jag har fått spela för tusentals människor och har fått massor av uppskattning, men jag har också fått väldigt mycket kritik och hat. Ena stunden är en låt för tramsig, andra stunden heter det att ”den där låten är ju inte alls som glassigt”. Sen gjorde jag ”Flyter” som moderaterna fick använda och fick massa reaktioner på det. Det är jävligt omöjligt att göra alla nöjda.

 

– Men samtidigt: de som känner mig vet att jag är en bra vän, att jag är en sjyst människa som vill väl och menar väl och som gör så gott jag kan. Även om jag självklart gör dumma saker ibland. Så ”Leva Livet Nu” var en kärleksförklaring till de jag gillar och ett fuck you till de som jag inte tycker är så roliga att ha att göra med.

 

 

 

Se Mange Schmidt berätta om “Håll Käften”-serien (har blivit fyra låtar hittills i den) med Thomas Rusiak och Eye n I:

 

 

 

 

Familjen Schmidt är en Stockholmssläkt rakt igenom. Men i början av 1970-talet befann sig Manges pappa Bo mitt i karriären, och familjen flyttade till Malmö. I november 1973 föddes Bo Magnus Schmidt i Sveriges tredje stad.

 

Några år senare flyttade familjen tillbaka till Stockholm och Husby. Det är här Mange har sina första minnen: från dagis, första dagen i skolan, den första kärleken.

 

– Jag tänker ganska ofta på Husby. När jag träffar folk därifrån blir det alltid att man står och snackar en stund. Det finns en speciell anda i Husby, det kanske låter överdrivet, men det gör det. Folk är ganska positiva där och det finns många bra krafter.

 

 

Kändes det speciellt efter alla vårens händelser i just Husby?

 

– Ja, verkligen. Husby finns verkligen i mitt hjärta, det klart att det var skittråkigt med det som hände även om jag kan förstå frustrationen. Nu startade det i Husby, det hade kunnat starta någon annan stans också.

 

– Jag vill verkligen göra något för Husby i framtiden och har funderat på det jättemycket. Jag har tänkt att jag ska kontakta Husbyskolan och rektorn där och se om man kan göra något. Riktigt vad vet jag dock inte.

 

 

Mange Schmidt tillhör den generation som fick ta del och bevittna hiphoppens intåg i Sverige. Sina första rader skrev han på högstadiet. I skarven mellan 90- och 00-tal agerade han exekutiv producent åt barndomsvännen DJ Sleepys album ”Sleepy Sound System Vol. 1”. I svallvågorna tolkade han själv Notorious B.I.G:s ”Warning”. ”Varning” tog sig högst upp på P3 Hiphops topplista.

 

Låten var det första steget i debutalbumet ”Greatest Hits”, där han fortsatte tolka rapklassiker. Mitt under arbetet med skivan gästade han Petters ”Anekdoter” (från albumet ”Petter”, 2001) där han med sitt säregna, stockholmska och lite sävliga flow berättade om en utekväll.

 

– Just det flowet som jag hade där, jag kan ha avslöjat det här tidigare, det kommer faktiskt ifrån Ludacris ” Southern Hospitality”. Du vet: ”Cadillac grills, Cadillac mills/ Check out the oil my Cadillac spills”. Den var jävligt stor då och jag tänkte att jag skulle testa det.

 

 

Under våren har Mange Schmidt dykt upp i flera rubriker. Men då har inte musiken varit i fokus. Inför en videoinspelning en kväll i Uppsala förra våren kissade han bakom ett skjul. När polisen ville ge honom böter vägrade han, varpå det blev en rättegång i Uppsala Tingsrätt. Mange friades, men ärendet överklagades och hamnade i hovrätten. Du läste rätt, att kissa utomhus blev en rättssak för Sveriges näst högsta rättsliga instans.

 

– Det var ju parodi, hela grejen. Speciellt när man har blivit friad i tingsrätten. I min värld tyckte jag att det var en cirkus, en fars, som jag hade blivit castad till. Då tänkte jag att jag skulle spela min roll så bra som möjligt.

 

Som försvarare valde han ingen mindre än rapkollegan och läkaren Fredrik Eddari, mer känd som Big Fred.

 

– Jag skrev något på facebook om jag skulle upp i hovrätten. Då skrev han en ingående, påläst kommentar. Så jag frågade om han ville vara min försvarare. Jag hade inte tänkt ha någon alls, men när möjligheten dök upp var det perfekt.

 

– Han var bra. Han gav sig inte. Han blev till och med tillsagt av domaren att lugna sig. Men han tog sin roll på största allvar. Och jag kan säga att han är ganska billig, gaget är några bärs och en cheeseburgare, säger Mange med ett leende.

 

 

Efterspelet gav oanade ringar på vattnet. Tillsammans med Karin Nordström och Camilla Wirseen, som följde processen, startade Mange ”Perspektiv”: en kampanj för bättre sanitära möjligheter i Kibera, Kenya, i form av engångstoaletter.

 

Camilla Wirseen på företaget PeePoople, som jobbat mycket med sanitärfrågor i regionen, berättade för Aftonbladet att de 15 000 kronorna som rättsspelet hade kostat skulle ha räckt till 50 000 toabesök i Kibera.

 

– Staten la ner ganska mycket pengar på att jag kissade bakom ett skjul och det ska alla skattebetalare dela på, den summan skulle betyda så sjukt mycket mer i det här slumområdet, säger Mange.

 

 

 

Intervju och text av Harald Broström
Foto/video: Ludde Lorentz för Katla Studios.

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL