Dokumentär om hiphopen i Husby kommer till SVT


“De som då identifierade sig med den nya hiphopkulturen är idag medelålders. Det här är en berättelse om deras liv”

 

 

I början av nästa år kommer en tvådelad dokumentärserie om hiphopens spridning i Sveriges förorter till SVT. Dokumentären ska följa fem personer från Stockholmsförorten Husby, skriver Musikguiden i P3.

 

”Vi ville göra en film om det tidiga 90-talet, första generationens barn från miljonprogrammet som växte upp till tonåringar. De som då identifierade sig med den nya hiphopkulturen är idag medelålders. Det här är en berättelse om deras liv”, säger regissörerna Marianne Gustavsson och Maud Nycander i ett pressmeddelande.

 

“Fotografen Maud Nycander tog tusentals bilder av ungdomarna som hängde på Fryshuset i början på 1990-talet. Idén till filmen föddes för ett par år sedan när Soledad Alarcón, en av tjejerna från Husby, sökte upp Maud för att titta på bilderna, hon vill visa dem för sin dotter. Det har gått mer än 25 år sedan bilderna togs, och när Soledad bläddrar bland bilderna kommer berättelserna. För påfallande många har det gått bra, trots att de flesta hade en tuff uppväxt.”

 

I dokumentären syns de svenska hiphop-artisterna The Latin Kings, Ken, Petter, Infinite Mass mfl. Första avsnittet av “Älskade Husby” visas i SVT tisdagen den 14:e januari kl. 21.00. Se sändningstider nedan.

 

Del 1: Älskade Husby – I skuggan av hiphopen
Tisdagen den 14 januari, kl 21:00 i SVT1
Del 2: Älskade Husby – Återträffen
Tisdagen 21 januari, kl 21:00 i SVT1

 

 

Foto: Maud Nycander

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL