6284dbc5b422e7360a0da4a2
Del två av Aden x Asmes kortfilm “12 till 12” finns nu på Dplay!


 

 

Förra året släppte Göteborgs-duon Aden x Asme sitt hyllade debutalbum “12 till 12” och kammade hem såväl nomineringar som priset för “Årets Grupp” under P3 Guld-galan. Inför lanseringen av albumet berättade de i en intervju med Kingsize om när man märkte att saker och ting verkligen började hända.

 

“Alla känner oss i Hammarkullen, så när det väl exploderade märkte vi inte av det eftersom vi spenderar mestadels av vår tid där. Så det var mer att våra mobiler exploderade, med följare och sånt. Det gick så långt att jag började lämna min mobil hemma. Det var mer när spelningarna började komma, när vi kom till Stockholm till exempel. Då märkte vi att det var något helt annat”, berättade Aden då.

 

Det blev också tydligt att mycket av deras DNA ligger i just hemorten Hammarkullen – ett av Sveriges miljonprogram som byggdes fram i slutet av 60-talet. ”Hammarkullen har skapat oss, vi kan inte ändra på oss”, menade de båda.

 

För att visa upp sin verklighet valde man också att skapa ett visuellt projekt kopplat till skivan “12 till 12”. Tillsammans med regissören Karim Fakih och producenten Fabian Engström producerade man en kortfilm med samma namn som skildrar den verklighet unga svenskar kan uppleva i landets ytterkantsområden.

 

”Kortfilmen visar en verklighet som bara få människor kan beskriva och den betyder därför mycket för att den visar en helt annan sorts djup, till skillnad från musik. Det räckte inte heller att bara göra en film och spontant så valde vi att göra en till”, säger Aden om kortfilmen.

 

”12 till 12” lanserades initialt på SVT Play och slog publikrekord första dygnet med 375 000 unika tittare. Filmen har även närmare 700 000 visningar på YouTube. Nu kommer del två, som premiärvisades på Dplay i fredags den 29:e maj.

 

”Kortfilmen betyder mycket för mig, vi alla som var involverade hjälptes åt och vi hade roligt när vi spelade in. Att vi gjorde detta tillsammans är sjukt och jag trodde inte att det skulle bli så bra, tror många kommer bli chockade över att se vårt arbete”, berättar Asme om inspelningen där de båda gör skådespelardebut.

 

”Det fanns ingen tanke att göra en uppföljare från första början, även om vi lämnade ett öppet slut, men när den första filmen väl släpptes och responsen blev så stor… jag hade ingen aning om att folk skulle uppskatta den så mycket. Alla känslor som ni ser är äkta, det är inte ens skådespel och det är nog just därför denna kortfilm ligger mig så varmt om hjärtat. Att regissera och spela in den har varit en upplevelse i sig och något jag aldrig kommer att glömma”, avslutar regissören Karim Fakih.

 

Se “12 till 12” del två via Dplay här!

 

 

 

 

Foto: Annika Berglund / Karim Fakih/Tchikana

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL