62b170dadc4101037e075fe2
62a83ff970c4fd62de0588d3
A$AP Rockys tidigare advokat skjuten under helgen


 

 

Under fredagsmorgonen kom nyheten om att en känd advokat blivit skjuten vid ett trapphus på Kungsholmen i Stockholm. Mannen ska enligt uppgifter ha blivit träffa av flera skott i bröstet och huvudet. Senare på eftermiddagen kom rapporter från amerikanska medier om att advokaten var Henrik Olsson Lilja, känd för en rad brottmål men kanske mest aktuell som A$AP Rockys advokat fram tills att rättegången började. Nu står det klart att det var just Lilja som blev skjuten, då hans advokatbyrå under söndagen lämnade ett besked om Liljas tillstånd:

 

“Henrik Olsson Lilja mår efter omständigheterna bra. Hans ambition är att komma tillbaka helt återställd inom en snar framtid”, skriver man i ett Facebook-inlägg.

 

Enligt Expressen är polisens teori dock att skjutningen inte har något med varken A$AP Rocky eller hans yrkesutövning att göra. Istället är det en kvinnlig toppjurist som pekats ut som misstänkt, då de båda haft en lång rättslig tvist som bara tre dagar innan händelsen avgjordes. Efter skottlossningen kunde Lilja enligt Expressen lämna uppgifter till polisen och sa då att det var antingen en klient eller just kvinnan som låg bakom attentatet. Kvinnan själv har en lång juristkarriär bakom sig och tjänstgjort som domare vid några av landets största domstolar, men i efterhand har hon dömts för misshandel och våldsbrott mot poliser.

 

Kvinnan greps samma dag och sitter nu anhållen misstänkt för att ha lejt en torped för att mörda Olsson Lilja. Hon har under helgen förhörts, formellt misstänkt för anstiftan till mord och polisen söker fortfarande efter torpeden. Senast idag, måndag, måste polisen fatta ett beslut kring häktningsbegäran.

 

Kriminologiprofessorn Leif GW Persson har uttalat sig till Expressen och bekräftar att hon sedan länge försökt få advokaten mördad:

 

“Hon har varit ute efter honom i flera år, det är ett känt polisärende som går tio år tillbaka. Hon har tidigare försökt leja folk för att skjuta honom, det är känt hos polisen. Första gången var 2015, tror jag. Men hon fick aldrig tag i någon”, säger han.

 

 

***TEXTEN UPPDATERAS

 

 

Foto: olssonlilja.se

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL