5ddd479890586538a7456db3
Det verkar som att världen har fått minnesluckor…


Har läst och lyssnat på en del samtal, nyhetssändningar, artiklar etc om terrordådet i Paris igår.

Inte någon, en enda gång lägger fram en analys kring, eller har ens i åtanke verkar det som; att Frankrike är en kolonialmakt.

 

Arabhatet, Islamofobin och den extrema rasismen borde vara vitalt i samtalet om vad som har hänt. Vi kan inte bara prata om vad som anses komma hända muslimer nu efter och låtsas som att muslimer haft det fine and dandy i Frankrike under alla år.

 

Exempel;

“Många är oroliga för att terrorattentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo kommer öka i islamofobin i Frankrike. Redan nu har två attentat skett mot muslimska lokaler.” – P3 Nyheter tidigare idag (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx… )

 

Som Algerier så har jag nära koppling till Frankrike och Paris, har familj och vänner som bor där. Och ämnet “rasism i Frankrike” är något som flitigt talas om i släktsammanhang. Attentat som dessa eller om man nu kan kalla dom för “vardagsattentat” är vanliga.
Bara förbjudandet av slöjan borde i sammanhanget ses som ett attentat mot muslimska kvinnor.
Kvinnor blir dagligen avdragna sin slöja. Och detta till följd av en förd politik i Frankrike som gör det rent symboliskt okej att ge sig på en muslimsk kvinna i ett offentligt rum. Fransmännen skriker ofta muslim-smuts eller arab-smuts på gatorna och avfärdar ständigt jobbsökande pga deras förmodade muslimska identitet.

 

(Attentat (från latinets attentatum, försök till brott) betecknar ett planerat eller genomfört våldsbrott, ofta med politiskt motiv)

 

Många tror att Islamofobin växte fram efter 11 September. Ja, i många delar av världen så var det början. Men inte i Frankrike, detta samtal kan inte fortsätta utan att ha i åtanke vilka Frankrike koloniserat! Det går inte, samtalet sker på helt olika premisser om man ska diskutera ett sådant här dåd som om det var ett dåd som lika gärna kunde skett i Sverige. Vi måste ha historien i åtanke för att samtalet ska ske rättvist och sanningsenligt.

 

Söker man på “Racisme en France” på google alltså, Rasism i Frankrike så kommer det upp en hel wikipedia sida med en flik större än alla andra

 

“Racisme anti-Maghrébins (Arabes ou Berbères)”

 

Rasism: Anti-Magrebianer, Detta är en term som inte existerar i ex Sverige.
Magreb för er som ej vet är Nordafrika; Algeriet, Marocko och Tunisien.
Alltså araber och berber alltså; Muslimer.

 

Mellan 1971 och 1991 kunde man identifiera att mer än 200 magrebianer blivit mördade i rasistiska brott och flera hundratals misshandlade på öppna gator i Frankrike.

 

Året 1973 anses vara året då flest mord på nordafrikaner skedde i Frankrike.
25 augusti 1973 i Marseille, skedde mordet på en algerisk busschaufför. Detta utlöste en serie attacker mot nordafrikaner och i synnerhet algerier och i fler månader framåt begicks det mord på araber/berber i hela södra Frankrike. Denna människojakt kulminerar den 12 December 1973 med bombningen av det Algeriska konsulatet. Och låt oss inte glömma alla koloniala krig som Frankrike i dagsläget är en del av vilket uppenbarligen får konsekvenser för alla deras invånare.

 

Många författare och forskare menar även idag att islamofobin i Frankrike är ett förtäckt arab/berb-hat ifrån tiden som kolonialmakt.
Detta innebär dock inte att islamofobin och muslim-hatet i Frankrike inte är just vad det är; Muslim-hat.

 

Alla frågor och kommentarer kring mitt ställningstagande gällande attentatet mot Charlie Hebdo undanbedes. Detta är endast är ett inlägg som just nu i debatten är obefintlig. Så sluta vara så historielösa och börja diskutera på riktigt.

 

Intressant; Den rasistiska hysterin under VM ’98 i Frankrike

 

**UPDATE** Det verkar som att någon på “The independent” läste mina tankar;
“Charlie Hebdo: Paris attack brothers’ campaign of terror can be traced back to Algeria in 1954 – Algeria is the post-colonial wound that still bleeds in France””

 

/ ZPublicerat:
Sara BessaNULL