62429f791c0bfc1aba6ef852
Queensize


Med anledning av Internationella Kvinnodagen på söndag gör Kingsize från fredag till veckoslutet en tillfällig ändring av logo, till “Queensize”. Samtidigt inrättas även en ny sektion/blogg, “Queensize-bloggen”, på Kingsizemagazine.se

 

Uttrycket “Queensize” myntades i samband med Kingsizegalan 2014 för ett drygt år sedan, då ett flertal kvinnor vann statyetter i ett antal tunga kategorier (Linda Pira, Femtastic, Cleo, Blue, Syster Sol, Martha Nabwire och Fatta). Redan vid 2012/2013 arbetade Kingsize och Kingsizegalan aktivt för att uppmärksamma det feministiska nätverket Femtastic då kollektivet framträdde live med sju (!) kvinnor på scen – en låt som kritiserade patriarkala strukturer inom musikbransch/samhälle. Kingsizemagazine.se och Kingsizegalan har under de tre senaste åren, sedan övergången till det digitala formatet, haft en ambition att på bästa sätt uppmärksamma och lyfta kvinnliga artister/initiativ kopplat till den svenska hiphopscenen.

 

Nu vill Kingsize ytterligare markera vikten av kvinnorepresentation genom att inrätta “Queensize-bloggen” som avses få en framskjuten position i det redaktionella flödet på www.kingsizemagazine.se. Det blir en plats på där vi samlar tillbakablickande, tänkvärt, högt och lågt om svensk och internationell musik, kopplat till kvinnors skapande. Den ska även inrymma krönikor, debattinlägg och gästbloggare. Naturligtvis fortsätter Kingsize i sina vanliga nyhetssektioner att uppmärksamma nyheter och det absolut senaste.

 

”Egentligen är det märkligt att vi 2014 fortfarande behöver en speciell kvinnodag och jag vet att många kvinnor med mig är ambivalenta till att särskilt ”lyfta” kvinnor med den enda anledningen att de är just kvinnor. Anledningen till tveksamheten är att alla människor vill bedömas och hyllas för sin talang och hårda arbete. Det borde vara en självklarhet att oavsett kvinna eller man så ska man spela, bedömas, hyllas och kritiseras på lika villkor. Men så ser det inte ut. Om arbetet med jämnställdhet generellt i samhället, ska gå framåt måste vi ta till åtgärder som att ändra en logga, inrätta en speciell Queensize-blogg och skapa ett utrymme. Kan kanske tyckas som små åtgärder men varje tillfälle där kvinnors röster får höras och uppmärksammas ger andra kvinnor inspiration till att göra sina röster hörda och att våga ge sig in på mansdominerade områden. (Och detsamma gäller självklart män som vill,får och ska ge sig in på typiskt kvinnodominerade områden.)

 

Vi vill lyfta alla de otroligt duktiga, hårt arbetande kvinnliga artisterna som finns inom hiphopen. Inte bara för att de är fantastiska musiker/graffare/dansare utan också för att andra tjejer därute ska bli intresserade, inspirerade och våga.

 

Avslutningsvis, bra konst (musik, graffiti, dans osv) är bra konst oavsett vem det är som skapat den.” (Camilla Berg VD, ansvarig utgivare och grundare av Kingsize Magazine.)

 
Stundande helg och den Internationella Kvinnodagen till ära har vi skapat två Queensize-spellistor på Kingsize Magazines Spotify-profil med nästan 30.000 följare.

 

Har du tips på låtar som bör adderas till listorna!? Skicka dessa till info@kingsizemagazine.se och skriv “Queensize Spotify” i ämnesraden!

 

 

 

Camilla Berg

VD, Ansvarig Utgivare Kingsize Magazine

 

Tobias Carlsson

ChefredaktörPublicerat:
beder

Relaterat


NULL