5df24bf1aa4df00f45798272
Sunday Funday: Gaps and techniques


Glad söndag på er! Matcherna börjar lite senare ikväll så vi passar på att klämma in lite Sunday Funday. Det blir en kortare variant idag men med viktiga fundament för uppkommande inlägg! Allra först så tänkte jag bara se till att ni inte missat att vi har Superbowl-fest om två veckor:

 

 

 

Vidare till dagens ämne där en fin liten bild får inleda:

 

 

Det vi ser här är en offensiv linje (TE-RT-RG-C-LG-LT) och lite terminologi som beskriver var defensiva linjemän står (tech) och vilken väg de tar “in” i anfallet eller skyddar (gap).

De olika teknikerna symboliserar olika platser som den defensiva linjemannen står på samtidigt som de olika platserna har med sig olika uppdrag. Exempelvis har vi 3-tech en klassiker i 4-3 försvar. 3-tech är inte bara en plats att stå på, det är också en definerbar spelartyp. Positionen är en av de mellersta defensiva linjemännen (DT) och den står där den står för att inte kunna bli “doubled” (få två linjemän på sig). Att positionen inte blir doubled “vet” man eftersom 3-tech står utanför sin guard (RG eller LG), då är det bara en ordinarie linjeman kvar utanför och den personen har en DE mot sig. Sedan har spelaren som uppdrag att kollapsa linjen och kontrollera sina “gaps”.

 

Gaps är lite enklare att förstå, precis som med teknikerna så börjar kategoriseringen i mitten (runt motståndarnas Center). Sedan använder man bokstaven för att förklara vilket ansvar spelaren har eller kanske genom vilket “hål” som det ska blitzas! Det är därför man ofta pratar om “gap-sound” när det gäller bra försvar. Det handlar om att alla ska göra sitt jobb och täcka upp sin lucka, spela som ett lag och inte ge sig ut på egna äventyr!

 

 

Kort och gott vänner, på återseende.

 

Shulululu!

AntonPublicerat:
Johan JaveliusNULL