5d765bf301aeb723ba639f12
5d722d6f01aeb719143dfae2
5d7fe31301aeb7756d3954c2
flyg-LS
Så gör du när flygplanet är försenat


 

 

Vad var det som hände? Numera tycks flygen i Europa vara lika hopplösa tågen i Sverige. Förseningar efter fösenigar efter förseningar. Att resa felfrtt till London är som att få jackpot. I denna artikeln tittar vi närmare på hur dina rättigheter ser ut om flyget inte avgår i tid.

 

De flesta av oss har nog märkt av att flygbolagen har blivit allt sämre och sämre på att hålla sina tider. Inrikesflyg och korta internationella resor drar gång på gång ut på tiden och överallt på nätet hittar man numera artiklar om vad man kan göra medan man väntar på sitt försenade plan.

 

Ett litet problem med detta är att vi också börjar normalisera flygets brister, precis som att ingen knappt längre orkar bry sig om att de svenska tågen ständigt är försenade. Enligt SVT rörde det sig om 103 546 försenade persontåg under 2018. Låt den siffran sjunka in, 103 546 försenade tåg.

 

Tyvärr är inte läget särskilt mycket bättre på den europeiska flygfronten. Flygtidningen Aviation 24 rapporterade i fjol att förseningarna på flyg i Europa under 2018 var de värsta någonsin, att det redan i november låg på en 50-procentig ökning sett mot hela år 2017. För att få ett perspektiv på detta, är det lika många försenade minuter som det har varit totalt de 20 föregående åren tillsammans.

 

 

Glöm inte bort att det är du som är kunden

Okej, så läget är helt skevt. Men vad ska man göra? Jo, det bästa svaret på den frågan är att komma ihåg att det är du som är kunden. När flygbolagen (eller de svenska tågen för den delen) misslyckas att uppfylla sin del av avtalet, så gäller det att kräva sin rättmätiga ersättning.

 

När det kommer till SJ är nog de flesta medvetna om att man kan få en del av biljetten, eller till och med hela biljetten, återbetalad om man gör en anmälan om försening på deras hemsida. När det kommer till flyget är det lite mer att tänka på.

 

Tack och lov har informationshemsidan AirHelp gjort en bra sammanställning för vad som gäller när det kommer till att kräva ersättning för försenat flyg. Nedan följer en kortare checklista, se länken för mer ingående läsning.

 

 

Sugen på ersättning? Tänk på följande när planet är försenat.

Givetvis varierar din eventuella ersättning en del på hur länge flyget är försenat, även vilket flygbolag du åker med kan ha sin roll, men i det stora hela finns det några grundläggande punkter som du bör ha koll på.

 

För det första ska du givetvis få ett ersättningsflyg så att du kommer fram till slutdestinationen så snart som möjligt. Detta ska inte vara några konstigheter. Även om en försening är ett ypperligt tillfället att läsa ikapp lite på Kingsize Magazine om Timbuktus hemliga flyg så vill du såklart inte behöva vara längre på flygplatsen än nödvändigt.

 

För det andra, spara resedokument så att du har ditt bokningsnummer tillgängligt. Detta är ett av dina viktigaste bevis för att du skulle åka med bolaget och kommer göra allt mycket smidigare och enklare.

 

För det tredje är det viktigt att du försöker ta reda på varför planet är försenat. Oavsett anledning ska du givetvis få åka med i en senare avgång, men det kan vara bra att veta bakomliggande anledning om du senare ävljer att gå vidare med ett klagomål. Om orsaken är något som flygbolaget inte kan råda över, som ett misstänkt terrorbrott eller extrema väderfrågor, kan det vara svårare att få någon monetär ersättning.

 

För det fjärde ska du se till att få mat och upphälle betald. Återigen, det är du som är kunden. Om flygbolaget inte kan köra dig på utsatt tid och du måste spendera en viss tid på flygplatsen, så ska de betala för din mat. Du ska ha en så enkel och bekväm väntan som möjligt. Att få några matkuponger är inte mycket begärt och om du tvingas stanna över natten, ska de betala ditt boende samt nödvändiga transportkostnader.

 

För det femte, spara alla kvitton på alla nödvändiga utlägg du gör under väntans gång. Även dessa omkostnader brukar de flesta flygbolag betala, särskilt om man ligger på lite.

 

För det sjätte, skriv inte på några dokument som komprimerar din ersättning. De ovanstående ersättningarna ska du kunna få utan att behöva skriva på något som riskerar att avsäga din eventuella ersättning.

 

Sist men inte minst är det också viktigt att du noterar vilken tid du kommer fram till slutdestinationen. Det är också en superviktigt faktor när det kommer till den monetära ersättning som du kan vara berättigad. I princip gäller den klassiska principen, desto större fördröjning ju mer cash.

 

Med detta sagt hoppas vi att du känner dig lite tryggare inför nästa flyg om oturen skulle vara framme. Sett till hur dåligt det faktiskt går för de olika flygbolagen, är det ganska stor risk att du också kommer att drabbas.

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat


NULL