Spotify-Teardown-S
Ny bok om Spotify antyder manipulation av streamingsiffror


Spotify: ”Vi ser väldigt allvarligt på artificiell manipulering av streaming på vår tjänst”

 

 

I en ny bok titulerad “Spotify Teardown” ifrågasätts musikjätten Spotifys algoritmer och hur lätta de är att manipulera. Boken bygger på ett forskningsprojekt där man undersökt hur tjänsten är uppbyggd och i ett av experimenten har man spelat in en person som dukar av ett frukostbord för att sedan lägga upp det på streamingtjänsten. Pelle Snickars, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Umeå universitet och en av medförfattarna till boken, berättar till Kulturnytt:

 

– Några aggregatorer tyckte inte att det här var musik. Men när vi betalade dem var det musik. Det var ett sätt att förstå hur systemet styr och reglerar musiken när man laddat upp den till Spotify. Det blev en smärre hit, men bara på grund av våra egna bottar som lyssnade på den här låten ett par tusen gånger.

 

Professor Pelle Snickars ifrågasätter hur siffrorna på tjänsten egentligen ser ut, eftersom man använder sig av datorprogrammerade bottar.

 

– Det är väldigt oklart om de här 160-170 miljoner lyssnare, som Spotify hävdar att de har, är maskiner eller människor. Och vad förhållandet mellan dem egentligen är.

 

När man frågar Spotify hur de ser på problematiken med bottar skriver de i ett mejl till Kulturnytt:

 

”Vi ser väldigt allvarligt på artificiell manipulering av streaming på vår tjänst. Spotify har flera upptäcktåtgärder på plats som övervakar konsumtionen på tjänsten för att upptäcka, undersöka och hantera sådan aktivitet”.

 

Läs mer www.sverigesradio.se och lyssna på inslaget HÄR.

 

 

 

Följ Kingsize Magazine på Spotify:

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL