5c5400e3cd8dc20b6e1b4d12
fonster-led-2-S
Förenkla vardagen med smart teknik i hemmet


 

 

Känner du alltid att det är något som fattas i kylskåpet eller glömmer du kanske ibland att stänga fönstret när du går hemifrån. Med hjälp av smart teknik i hemmet kan du slippa de här problemen och dessutom göra vardagen lite enklare.

 

 

Håll koll på fönstren via app

Smart teknik i våra hem är något som blir allt vanligare och hänger ihop med det som brukar kallas “internet of things”. “The internet of things” innebär att inte bara datorn och mobilen är uppkopplade utan även kylskåpet, bilen, spisen, elementen och andra prylar i våra hem. Till exempel finns det ett svenskt företag som håller på att utveckla smarta fönster som går att hålla koll på via en app. Detta gör bland annat att man aldrig behöver vara rädd för att glömma att stänga fönstren när man går hemifrån eftersom man kan ha full koll på detta i appen.

 

Värme och energiförbrukning är ett annat område där den smarta tekniken kan komma få stor användning i framtiden. Redan i dag finns det ett antal lösningar där det med hjälp av olika appar går att kontrollera värmen i hemmet och sänka denna när man inte är hemma. På så sätt blir det också enklare att få ett behagligt inomhusklimat.

 

 

LED-lampor som skiftar färg

Ett annat område där smart teknik är användbar är när det kommer till belysning. Glöm strömbrytarna på väggen eller på lampsladden, numera går det nämligen att helt och hållet styra belysningen i ett hem med hjälp av mobilen. För den som vill komma hem till en upplyst bostad går det att tända lamporna redan när man sitter i bilen från jobbet.

 

Ett bra tips när man ska välja belysning är att välja någon form av LED-belysning, som till exempel led spotlights, som ger bra belysning med lång räckvidd. Från början användes LED-teknologin och LED-lampor uteslutande för ljuseffekter vid exempelvis konserter och andra evenemang där ljus har stor betydelse. Numera har dock LED-lampor fått en rad andra användningsområden, bland annat som gatulampor och som ljus vid övergångsställen.

 

 

Kylskåpet säger till när det är dags att handla mat

För den som brukar glömma vad som ska handlas när man väl står i affären är smarta kylskåp något av en frälsning. Via en app går det nämligen att se vad som finns i kylskåpet och således vad som behöver köpas. Förra året lanserade Samsung till och med ett röststyrt kylskåp. Med hjälp av röstkommandon kan man bland annat göra inköpslistor, göra beställningar på nätet samt få reda på tid och väder. Kylskåpet som är en del i serien Family Hub 2.0 är dessutom utrustad med en 21,5-tums LED-skärm som är tänkt att fungera som en interaktiv anslagstavla.

 

Förutom smarta kylskåpet finns det förstås också en rad andra smarta prylar, som till exempel smarta speglar som berättar vilket smink som passar bäst för dagen, smarta tandborstar eller vad sägs som den lilla prylen som gör att du kan mata hunden eller katten fast du är på jobbet.

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat
Det finns inga relaterade artiklar


NULL