5ebe5f2072aaf323604db793
nyllet-nylander-S
William Nylander gör succé i Tre Kronor efter en tuff NHL-säsong


 

 

Efter två raka VM-guld är Tre Kronor tillbaka i hetluften. Årets turnering bjuder på en hel hop av NHL-stjärnor och det saknas verkligen inte potentiella matchavgörare i den här samlingen. Patrik Hörnqvist med sina otroligt finkänsliga styrningar och hårda arbete framför målet, Alexander Wennberg som gjorde mål efter fyra sekunder i sitt första byte, vilket också Gabriel Landeskog gjorde, efter 40 sekunder. Men här finns också Elias Pettersson, bröderna Kempe, Oliver Ekman-Larsson, Adam Larsson…

 

Vi skulle kunna räkna upp hela laget här. Men vi nöjer oss med att nämna en till: William Nylander. Efter en knackig säsong i Toronto (30 poäng på 61 matcher) sågades han av Maple Leafs egen tränare Mike Babcock. Och efter förlusten mot Boston och uttåget ur Stanley Cup-slutspelet var svensk media tveksamma inför att Nylander skulle spela VM. Skulle han verkligen kunna leverera?

 

Men som William Nylander levererar! Plötsligt har han roligt på isen och bjuder på det ena drömpasset efter det andra – framspelningar med millimeterprecision, bakåtpassningar mellan benen och läckra mål är plötsligt vardagsmat. När han sedan placerades tillsammans med Hörnqvist och Wennberg lossnade det på allvar, och Nylander gör poäng på löpande band. Han knappar till och med in på 60-talets stora stjärna Nisse Nilssons svenska poängrekord, som stått sig sedan 1962.

 

Flippen till Adam Larsson vid 3-0 mot Österrike är en riktig delikatess. Se alla målen mot Österrike:

 

 

 

Blir det Kucherov eller Nylander som för sitt land till VM-guld? Eller någon helt annan? Du kan följa VM-hockeyn i SVT och Viaplay. Du som befinner dig utomlands behöver heller inte missa dramatiken, så länge du har tillgång till en dator eller surfplatta – här hittar du tips på hur du kan live-streama hockey-VM.

 

 

William och brodern Alexander, som för tillfället spelar i Buffalo Sabres, har onekligen fått ärva en hel del från sin pappa. Ni minns väl trollkonstnären Michael ”Nyllet” Nylander? Fostrad i Huddinge IK och som spelade i flera av de största NHL-klubbarna, inklusive Boston Bruins och New York Rangers. Det var ett rent nöje att se hur han behandlade klubba och puck – motståndarna, som ibland förirrade sig upp på läktaren, var inte alltid lika roade.

 

 

Nyllets gener och fantastiska spelförståelse har smittat av sig på William Nylander. Stundtals gör han som han vill med pucken och det är hart när omöjligt att ta ifrån honom pucken. Och när han väl släpper ifrån sig pucken slutar det allt som oftast i en målgivande passning. Såvida han inte själv gör mål, förstås. Och på lätaren sitter Nyllet och myser av stolthet.

 

Årets VM är ett rejält lyft för Nylanders självförtroende. Plötsligt är han hetast av alla. Och kanske har besvikelsen över den knackiga NHL-säsongen äntligen lagt sig och ersatts av en hungrig revanschlusta inför hösten och nästa säsong. Vi litar på att William Nylander kommer att ha kvar leklusten – det blir inga raka puckar från den grabben.

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL