Många av oss är nog överens om att hiphop får oss att må bra, kanske visste vi inte hur bra – nu vet vi. Forskare från Cambridge University menar på att ”hiphop-terapi” kan hjälpa människor med depression och psykisk ohälsa.

Hiphop som musikgenre men även kulturfenomen har egentligen inte levt så länge. ”För omkring 40 år sedan föddes genren i New Yorks förorter och den har kommit en lång väg sedan dess, med påverkan på bland annat politik såväl som teknik.” Det säger Dr Becky Inkster, hjärnforskare på Cambridge University och medförfattare till artikeln om hiphopens positiva påverkan på människor med psykisk ohälsa. Tillsammans med Dr. Akeem Sule talar hon för hur de ämnen som ofta tas upp av rappare, såväl som lyriken och budskapen i sig, når människor som känner igen sig i problemen men också i hoppet om förändring. Med det står hiphop till grund för att behandla depression.

Storbritanniens premiärminister David Cameron varnade för hiphopen, som enligt honom ”uppmuntrade människor att bära vapen och knivar” och Wikipedias lista över döda hiphop-artister ligger nu på siffran 141, skriver The Telegraph. Ändå fortsätter musikgenren att påverka på ett högst positivt sätt.

Vidare i artikeln citerar författarna exempel ur klassiska låtar. Rekommendationerna faller på låten ”The Message” av Grandmaster Flash & The Furious Five (1982): “I can’t take the smell, can’t take the noise Got no money to move out, I guess I got no choice”.

”Juicy” av The Notorious BIG citeras även den och är “dedicated to all the teachers that told me I’d never amount to nothin” . ”Biggie” forsätter sedan att beskriva hur han blev framgångsrik.

Forskarteamet beskriver tekniken bakom behandlingen med ”positive visual imagery”, en slags behandlingsform där patienten uppmuntras att använda kraften av sin fantasi för att hjälpa sig själv genom svåra perioder som depression. Här kommer hiphop in, som ”i sin rika, visuella och berättande form, kan användas för att effektivisera terapi för vissa människor och därmed hjälpa dem att skapa en bättre självbild och en mer positiv syn på sin egen situation och framtid”, enligt Dr. Sule.

– Hiphop har sedan sin start påverkat samhällen och människor genom en rad former och sätt. ”Nu hoppas vi kunna lägga till medicinsk vetenskap på listan”, säger Dr. Inkster.
 

Artikeln ”A hip-hop state of mind” finns att läsa i sin helhet i tidningen The Lancet Psychiatry.

// Leah Deriba