5a4e458a4d868917a38b4567Advertisement
5a6209e04d86894a898b4567
wc-2pac-fryshuset-S
Recension – “Last Wordz A Tribute 2 Pac” på Fryshuset, Stockholm (Konsert)


Av Alexander Kihlström.

 

 

Igår var det alltså 16 år sedan som en av rapvärldens mest inflytelserika och omtyckta personer gick bort. Alla som håller hiphop varmt om hjärtat har någon slags relation till martyren från den amerikanska västkustens hiphopscen: 2pac. Men hans namn och varumärke är starkt även långt utanför hiphopsfären. De flesta kan minst en låt med Tupac Shakur och många minns när han dog (förutom DN som skrev att han dog förra året…).

 

 

Kvällen till ära hade man fixat en otroligt fin line-up till Fryshuset i Stockholm. Vi pratar om folk som faktiskt gjorde musik med 2pac: Bone Thugs-N-Harmony, egna gruppen Outlawz, Yukmouth, WC och den nya talangen Nipsey Hussle. Utöver det kan man lägga till svenska akter som Stor, Chapee & C.U.P., Lazee, Pato Pooh, Ozone Fukkaz och Malcolm B bland annat.

 

 

Det var onekligen en otroligt bra line-up och det är svårt att misslyckas med den laguppställningen. Men samtidigt har man mycket att leva upp till, framför allt från arrangörens synvinkel. Det måste flyta på bra och det måste finnas en tydlig röd tråd under kvällen. Den röda tråden var så klart 2pac, men man behöver sy ihop det och tänka till lite mer utöver det.

 

 

Tyvärr så känns det som att man tog lite vatten över huvudet och hade svårt att hantera den otroliga uppgift som man stod inför. WC var host för kvällen och gjorde det jäkligt bra, men folk hann knappt reagera på att han plötsligt skulle uppträda också. Han rev av ”The Streets” och Westside Connection-låten ”Gangsta Nation” och vi som hann upptäcka att han började uppträda blev jäkligt peppade. Efter den andra låten klev han av för en ”chronic break” (klart grabben ska ha det!) och efter det var det mesta kaosartat.

 

 

Jag stod bredvid scenen och bevittnade det hela live. Rappare man pratade med hade först och främst inte hunnit soundchecka ordentligt, man visste inte när man skulle gå på och när man väl gick på var det inte förberett. Ljudet var inte det bästa, scenbygget var ”snett” (två ”DJ-torn” fanns, men det ena var felplacerat, så man såg bara en DJ i större delen av lokalen) och framför allt var förvirringen påtaglig.

 

 

De svenska akterna gjorde sitt bästa och det var ändå fett att se dom lägga sina grejer på 2pac-beats eller göra tolkningar av 2pac-låtar. Bäst var Pato Pooh, Stor, Ozone Fukkaz och Chapee & C.U.P. Publiken var ung och det var kul att se kids få njuta av grymma spelningar – det hör inte till vanligheten. I lokalen fanns så klart andra svenska rappare som ville vara där på hyllningskvällen: Näääk, Öris, Shazaam och många fler.

 

 

Redaktionen | Kingsizemagazine

 

 

Men det viktigaste under kvällen var så klart de amerikanska rapparna som var på plats. Det var mäktigt att se WC hålla i det hela och det var fint att Outlawz (gruppen som 2pac startade) fick avsluta kvällen. Däremot kändes det lite konstigt att se Bone Thugs-N-Harmony. Det var inte direkt BTNH heller. Det var Krayzie Bone och Wish Bone som körde. Då hade jag nästan hellre sett en spelning med Krayzie Bones solomaterial. Nu kändes det lite tomt och ofullständigt när de stod där uppe på scen. Men trots detta var det så klart grymt. Hur kan man misslyckas med en låt som ”Tha Crossroads”? Hade hoppats att få gråta lite till den låten men den var inte lika ”mäktig” live som man hade föreställt sig. Outlawz gjorde ett bra gig men det märktes att folk inte lyssnat in sig på deras material för det var många som gick under deras spelning tyvärr. Spelningen passerade också nästan lite obemärkt förbi, folk verkade snarare leta efter en efterfest än att se på legendariska Outlawz.

 

 

Det var lite av temat för kvällen. Det mesta gick obemärkt förbi. Mest för att man inte fattade vem som körde och när dom körde. Artister, scenbyggare och folk som jobbade där under kvällen berättade alla samma sak, med olika beskrivningar: kaos. Men initiativet var otroligt bra och hatten av till arrangörerna för att våga sig på en sån här grej ens! Man har säkerligen fått en hel del läxor efter kvällen. Ser man till att göra dom till framtiden så kommer nästa arrangemang att bli fantastiskt bra!

 

 

WC då? Ja hans ”chronic break” var antingen jäkligt bra eller jäkligt dålig. För han körde inte några fler låtar. Han körde sin konferenciergrej men satt mest i en soffa och var ”efter chronic break-soft”… Synd! WC var ändå den bästa rapparen i huset. Hade varit kul att höra mer från honom. Eller i alla fall några cripwalks…

 

 

Bäst: Glädjen hos de mest inbitna 2pac-fansen så fort en låt med legenden spelades (dvs. nästan hela tiden). Riktiga fans!

 

 

Sämst: Kaoset! Mycket gick förlorat i den dåliga kommunikationen med artister och publik.

 

 

/Alexander Kihlström

 

Fotograf: Thomas Karl Johan Gunnarsson

 

 

| Kingsizemagazine

 

 

Rättelse: Kingsize har efter kontakt med arrangören av “Last Wordz A Tribute 2 Pac” korrigerat felaktiga uppgifter i ovanstående text gällande rapparen Dizaster samt att en grupp skulle ha saknat utrustning på scen. /Red

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL