Ett av Sveriges absolut mest inflytelserika och kreativa artistkollektiv, Respect My Hustle (eller kort och gott RMH), har senaste åren firat framgångar med musiksläpp och turnéer av bland andra Silvana Imam, Erik Lundin och Cherrie bland många fler. Redan för drygt tio år sedan började initiativtagarna bakom kollektivet att släppa mixtapes via nätet vilket då kulminerade med framgångar hösten 2007 med genombrottet förv Adam Tenstas hitsingel “My Cool” och albumet “It’s A Tensta Thing”.

Nu verkar RMH och dess artister vända kapitel mot något nytt och tycks avsluta verksamheten i nuvarande form och namn med ett meddelande i sociala medier där samtliga medlemmar figurerar på bild. På det officiella RMH-kontot står att läsa:

“Merci for respectin our hustle these past 10 years.
We are building for the future.”

I en intervju med Sveriges Radio under tisdagen förklarade grundaren Babak Azarmi bakgrunden till att avveckla RMH:

“Det finns lite olika anledningar som har varit i mitt huvud under det senaste halvåret. Men allting kokades igenom nu i helgen och beslutet togs att lägga ner. Det kommer nog lika mycket som en chock för alla som för mig. När jag startade “RMH” så var hela tanken att folk skulle respektera sättet vi jobbar på. Det känns som att vi har nått det taket.

Sen vi började har vi fightats mot maktstrukturer, det är någonting som har genomsyrat vår verksamhet rätt så mycket. På senaste tiden har det varit såhär “ok, hur kan vi bygga ett bolag som inte har samma maktstrukturer som t.ex ett skivbolag har. Vi har kört utan kontrakt, alla artister äger sina egna rättigheter. Vi har haft ett ganska platt sätt att jobba på, alla har stått på sina egna fötter samtidigt som de har varit med i kollektivet.

Nu under det senaste halvåret så känner jag att viben kring oss har förändrats. Inte i oss utan kring oss. Folk ser oss som ett stort label på något sätt. Det handlar bara om att bryta hela den grejen. Det handlar inte om hur mycket makt du lyckats roffa åt dig under din livstid utan det handlar om att skapa och vara kreativ.”

Vad som kommer efter detta? En gissning är att det kreativa flödet från kollektivet knappast kommer att avta och förmodligen bara att skifta form och uttryck. Begreppet “Third Culture Kids” är ett begrepp som florerat under en längre tid och inom kort verkar även en bok att vara på väg kring just det temat. I ett nyhetsbrev skrevs nyligen:

“How do you convert rootlessness into a strength?

You gather 70-100 people who are, like you, looking for the answer. And then you
meet, talk, discuss, feel. You gather all that information and creativity and put it all
in a book and you just put it out there for the whole universe to see it. To see you.”

Merci for respectin our hustle these past 10 years. We are building for the future.

Ett inlägg delat av [00000] (@itsoverfornow000)

65ba07add7a32f7b0a037f23