5ddd479890586538a7456db3
Processed with VSCO with b5 preset
LASH: ”Målet är att fortsätta vara oss själva”


Budskapet är tydligt: hiphop har ingen könstillhörighet. Systrarna Sabina och Anfa Lashari mer kända som duon LASH besökte Kingsizekällaren och intervjuprogrammet “Mellan Raderna” för att prata om sin nya singel ”Para Ya”, hur medverkan i ”Nästa Nivå” påverkat karriären samt deras absolut största mål: att fortsätta vara sig själva.

 

 

Musik som handlar om sex är varken unikt eller märkvärdigt. Men har du någonsin hört två, lesbiska systrar rappa om det? ”Saft kommer när min tunga rullar”, så inleds första versen till låten ”Gäris i min Kucha” som svar på tal för de dumma frågor systrarna får om hur kvinnor har sex med varandra. Men LASH är mycket mer än bara sexmusik. LASH är en konstant påminnelse om att allt har sitt pris, inklusive att vara sig själv. Beroende på var i världen du befinner dig kan priset handla om liv och död. Artistnamnet kommer dels från efternamnet Lashari men betyder också lik.

 

Sabina: Vad ska vi heta? Har vi något budskap vi vill förmedla? Varför vill vi heta LASH? Och vi tyckte vårt efternamn var så jävla fett. Det här med att betyder lik fick oss att tänka tillbaka på vår kultur, där vi kommer ifrån. Är det okej att rappa? Är det okej att vara normbrytande som kvinna och fortfarande våga vara dig själv? Och då tänkte vi att LASH är perfekt för det betyder lik. Och vår mamma repeterade det väldigt ofta ”Folk dör, dom blir lash”.

 

Anfa: Uppskatta och värdesätt Sverige och våra möjligheter och att vi är väldigt fria här.

 

Sabina: Vi gör det många inte kan i andra länder.

 

2015 var året duon uppmärksammades i och med sin medverkan i ”Nästa Nivå”. Sabina som till en början hade haft en mer restriktiv inställning till att släppa musik officiellt överröstades av Anfas iver och hunger. Sabina gav efter och under sista ansökningsdag till ”Nästa nivå” spelades bidraget in och skickades iväg. Bland dryga 500 sökande valdes duon ut som ett av fyra bidrag och fick handledas av självaste Silvana Imam. Resultatet blev debutsingeln ”Två fingrar” och ett förstärkt självförtroende.

 

Sabina: Silvana kom in precis vid rätt tillfälle. Då vi bara behövde en push. Och när vi väl fick det av Silvana började vi också tro på oss själva mer. Och vi ville ju ha Silvana som mentor men vi visste inte ens att vi skulle få henne. Vi hade kollat på Silvana, vi gillade hennes energi, vi gillade hennes texter och tyckte hon var as ball innan.

 

Anfa: Hon såg något mer och det var nog det vi också behövde se. Någon som såg oss och visste att vi sitter på någonting. Hon såg verkligen in i oss och jag tror det var det vi behövde. En spark i baken för att förstå att ”Shit vi kan verkligen göra det här”.

 

Sabina skriver sina texter med omsorg och för henne är det viktigaste att lyssnaren förstår budskapet. För Anfa spelar det ingen roll om lyssnaren förstår eller inte för hon levererar kraftfulla känslor i sina rader. Genom musiken går det att känna hennes budskap, hennes känsla. Förenklat kan man säga att när Anfa kommer in höjs aggressiviteten ett snäpp, ordlekar kommer från Sabina. Tillsammans kompletterar systrarna varandra och ger dig LASH med sin slogan ”Hiphop has no gender”. En medveten, jordnära men samtidigt väldigt hård duo.

 

Med enbart tre singlar i bagaget har LASH redan hunnit bli signade, uppträtt under Manifestgalan, SVT Edit, medverkat i flertalet program på Sveriges Radio och blivit omskriva i diverse tidskrifter. Systrarna själva menar att det beror på deras envishet, en egenskap de bemästrade långt före ”Nästa Nivå”.

 

Sabina: Det kommer faktiskt från mamma hon är en jätteenvis kvinna. Och hon har uppfostrat alla oss sex barn på egen hand.

 

Anfa: Och hon har alltid lärt oss att är det någonting du diggar, är det någonting du känner i hjärtat Go for it! Lyssna inte på andra människor.

 

 

 

Vad skulle ni säga är ert största karriärmål?

 

Anfa: Musiken har för oss aldrig handlat om att slå igenom. Visst, det är fett att synas på stora scener. Men för oss har det alltid handlat om att få den här platsen för att visa att det går. För att hjälpa andra personer förstå att man kan. Att vi vågar. Det viktigaste för oss är att vi ska vara oss själva hela vägen. Så målet är att vi fortfarande ska våga vara oss själva.

 

Sabina: Och det är lite av Silvanas ord fortfarande att våga vara sig själv och säga det vi vill säga. Vi har mycket mer kvar som vi vill säga!

 

Se hela intervjun av Mariana Benyamin Sir nedan!

 

 

 

 

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL