5c5400e3cd8dc20b6e1b4d12
jurassic-world-2018-2-LS
Remake-trenden är långtifrån över


 

 

En av de största trenderna inom filmindustrin i dagsläget är remakes av gamla filmer. Bara under de senaste åren har en rad remakes på gamla filmer haft premiär, som till exempel Jumanji, Mary Poppins, Jurassic World och Tomb Raider, för övrigt med Alicia Vikander i huvudrollen som Lara Croft. Remake-trenden avstannar knappast under 2019, snarare tvärtom. Under det kommande året kommer vi bland annat att kunna njuta av remakes på klassiker som Lejonkungen, Charlie’s Angels och Men In Black.

 

Varför görs det så många remakes kan man fråga sig? Ja, det enkla svaret är att intresset är stort och att biobesökarna gillar nostalgi, vilket i sin tur innebär att den här typen av filmer är säkra kort för filmbolagen eftersom de nästan alltid fungerar. Låt oss titta lite närmare på några av de remakes som gjorts de senaste åren och även på några som är på gång under 2019.

 

 

 

Jumanji (1995 och 2017)

För alla som var barn eller unga på 1990-talet är Jumanji något av en klassiker. Filmen handlar om syskonen Judy och Peter Shepherd som när de spelar brädspelet Jumanji släpper lös Alan Parrish, spelad av Robin Williams, som varit fångad i spelet i 26 år. Därefter väntar ett spännande äventyr där hela gänget tillsammans med Alans barndomsvän Sarah måste avsluta spelet.

 

När Jumanji kom var den ingen större succé hos kritikerna, men väl hos biopubliken, vilket gjorde att den blev en av tio mest inkomstbringande filmerna under 1995. År 2017 släpptes en remake av Jumanji med titeln “Jumanji: Welcome To The Jungle”. Premissen var i stort sett densamma med den lilla skillnaden att Jumanji nu uppgraderats till ett TV-spel. Den nya filmen, med bland andra Dwayne “The Rock” Johnson, Jack Black och Kevin Hart i huvudrollerna, blev en stor succé och drog in närmare en miljard dollar i biointäkter.

 

Som många andra blockbusters har Jumanji också blivit spel i olika form, vilket inte är så konstigt med tanke på att Jumanji i sig är just ett spel. Lite mer förvånande är kanske att Jumanji även finns som spelautomat. Jumanji lanserades nyligen bland annat hos 888 casino och består av hela 36 olika vinstlinjer med en lägsta insats på 1 kr och högsta insats på 2 000 kr.

 

Den som längtar efter ännu en Jumanji-film behöver inte vänta länge då en uppföljare till “Jumanji: Welcome To The Jungle” släpps 13 december i år, återigen med The Rock, Jack Black och Kevin Hart i huvudrollerna.

 

 

 

 

 

Lejonkungen (1994 och 2019)

Utan tvekan 80-talisternas och de tidiga 90-talisternas motsvarighet till Frost. Berättelsen om Simba med musik av Hans Zimmer och Elton John är minst sagt storslagen och har berört såväl barn som vuxna. “Can You Feel The Love Tonight” och Circle Of Life” är två av de absolut mest kända låtarna i Disney-historien. När Lejonkungen släpptes blev det en jättesuccé och drog in närmare en miljard dollar, vilket gjorde den till den film som drog in mest pengar under 1994.

 

Under 1990-talet och i början av 2000-talet gjordes ett par uppföljare, som dock inte blev några succéer. Men, nu är det alltså dags för en remake. Den nya CGI-animerade filmen, som kort och gott heter “The Lion King”, går upp på vita duken 19 juli i sommar med en hel del kända namn i rollistan. Rösten till Mufasa kommer precis som i originalet att göras James Earl Jones medan Simbas röst kommer att göras av Donald Glover, även känd under namnet Childish Gambino.

 

Rösten till fågeln Zazu kommer att göras av den brittiske komikern John Oliver medan Billy Eichner och Seth Rogen kommer att höras som Timon och Pumbaa. Men, framför allt kommer självaste Beyoncé att göra rösten som Nala, som enligt rykten även kommer att bidra med en låt till filmen tillsammans med Tim Rice och Elton John.

 

Då Lejonkungen släpptes när Nintendo-eran var i full blom blev Lejonkungen givetvis också TV-spel till en rad olika klassiska 90-talskonsoler, som till exempel Super Nintendo, SEGA Master System och Game Boy.

 

 

 

 

 

Jurassic Park/World (1993 och 2015)

Med mästerregissören Steven Spielberg vid rodret kunde det inte bli något annat än succé när Jurassic Park släpptes 1993. Filmen var på många sätt banbrytande och blev den mest inkomstbringande genom alla tider, vilket knappast var så konstigt med tanke på det spännande temat med dinosaurier som löper amok på en exotisk ö.

 

Sedan första filmen släpptes har det kommit flera uppföljare. Först 1998 i form av “The Lost World: Jurassic Park” och därefter 2001 i form av “Jurassic Park III”. I det läget trodde nog de flesta att det var slutet för Jurassic Park-serien, men 2015 släpptes så Jurassic World, som utspelar sig exakt 22 år efter den första filmen. I Jurassic World har dinosaurieparken öppnat för allmänheten, men föga förvånande går allting åt skogen. Sommaren 2018 släpptes en uppföljare till Jurassic World med namnet “Jurassic World: Fallen Kingdom” och 2021 väntas ytterligare en film i serien.

 

Precis som Jumanji och Lejonkungen har Jurassic Park också blivit TV- och datorspel och finns inte helt förvånande i en rad olika utgåvor. Likt Jumanji har Jurassic Park också tagit steget och blivit spelautomat, något som för övrigt även Jurassic World blivit.

 

Förutom Jurassic Park finns det också andra exempel på stora filmfranchiser som blivit spelautomater är bland andra Godzilla och Terminator.

 

 

 

Spel blir film

Remake-trenden ser som sagt inte ut att avta under de närmaste åren. Framför allt då det redan nu planeras en rad filmer med gamla förlagor. Bland annat kan klassikern Ghostbusters få en uppföljare under 2020.

 

Något som också är ganska troligt i framtiden är att vi också kommer att få se fler TV- och datorspel som blir filmer, vilket i viss utsträckning redan har hänt. Det mest kända exemplet är förstås Tomb Raider, som blivit film flera gånger om. Andra exempel är Max Payne, Resident Evil och Assassin’s Creed. Tomb Raider har för övrigt precis som några tidigare nämnda filmer också blivit spelautomat.

 

Gränserna mellan spel och film lär i framtiden bli allt suddigare och de bägge medierna lär gå in i varandra allt mer och mer, vilket ovanstående är tydliga exempel på. Eftersom tekniken blir allt mer avancerad och möjligheterna allt mer spektakulära kommer det att bli mycket intressant att se vad som händer i framtiden.

 

 Publicerat:
RedaktionenNULL