battlestar-galactica-LS
Kultserien som spann vidare – “Battlestar Galactica”


 

 

Alla sci fi-fans har nog sett den klassiska TV-serien “Battlestar Galactica” från slutet av 1970-talet. Serien lades dock ner redan efter en säsong, men har sedan dess blivit något av ett kultfenomen även för nya generationer sci fi-fans. Dessutom har Battlestar Galactica letat sig utanför TV-rutan och dykt upp på högst oväntade ställen.

 

 

Tusenårigt krig

 

Första avsnittet av Battlestar Galactica sändes 17 september 1978 på den amerikanska TV-kanalen ABC. Faktum är att det första avsnittet egentligen var ett så kallad pilotavsnitt i form av tre avsnitt efter varandra. Avsnittet, med namnet “Saga of the World”, hade en budget på med den tidens mått mätt enorma sju miljoner dollar, vilket även var rekord för en TV-serie. Pilotavsnittet som visades i amerikansk TV var 148 minuter långt klipptes sedan ner till en version på 125 minuter som även visades på amerikanska biografer våren 1979. Hela pilotavsnittet hade för övrigt redan visats på biografer i Europa, Kanada och Japan under sommaren 1978. I “Saga of the World” är The Twelve Colonies of Mankind på väg att förlora ett tusenårigt krig mot cylonerna, ett slags robotmaskiner som från början skapades av ödlehumanoider, vilka dock för länge sedan är utdöda. De sista överlevande människor tvingas fly på det enda kvarvarande krigsrymdskeppet, “battlestar” på engelska, Galactica och söka sig ett nytt hem någonstans i galaxen.

 

 

Från början var tanken att Battlestar Galactica skulle bestå av tre TV-filmer där “Saga of the World” skulle vara den första, men detta ändrades till avsnitt på 45 minuter från och med det andra avsnittet “Lost of Planet of the Gods, Part I”. Totalt blev det 24 avsnitt av Battlestar Galactica. Det sista avsnittet sändes i amerikansk TV den 29 april 1979. Dock hade serien blivit mycket populär bland tittarna och till följd av detta gjordes en spinoff-serie, Galactica 1980, som sändes under våren 1980. Mottagandet bland publiken blev dock svalt och serien lades ner efter endast tio avsnitt.

 

Det skulle dröja över 20 år innan Battlestar Galactica återvände till TV-rutan år 2003. Då i form av först en miniserie på tre avsnitt som sedan övergick till 45-minuters avsnitt. Remaken av Battlestar Galactica blev en omedelbar succé och sändes sedan i fyra säsonger mellan 2004 och 2007.

 

I dag är Battlestar Galactica mer ett fenomen än en TV-serie, som även spridit sig långt utanför TV-världen. Bland annat finns det ett brädspel där spelaren inte spelar mot varandra utan istället ska samarbeta för att besegra cylonerna.

Ett tydligt tecken på att Battlestar Galactica fortfarande är relevant är att det numera även finns en spelautomat med namnet Battlestar Galactica. Spelautomaten, som för övrigt går att testa om man klickar här, är utvecklad av brittiska Microgaming och är baserad på remaken av Battlestar Galactica.

Utöver det har det även släppts ett TV-spel till Xbox och Playstation som utspelar sig 40 år före originalserien, samt rollspel, kortspel och böcker baserade på Battlestar Galactica.
Återförenades vid TV-festival

 

En av anledningarna till Battlestar Galacticas framgångar är troligtvis att serien höll betydligt högre kvalité och inte upplevdes som lika töntig som många andra sci fi-serier från 1970-talet. Samtidigt hade även den första Star Wars-filmen haft premiär ett år innan Battlestar Galactica, vilket gjorde att serien verkligen låg i tiden.

Battlestar Galactica är som sagt fortfarande populär. Förra året återförenades också ensemblen från nyversionen av Battlestar Galactica vid ATX Television Festival till fansens stora glädje.

Trots att själva TV-serien Battlestar Galactica inte finns längre lever den som sagt ändå vidare på andra håll. Om återuppstår TV-serien ännu en gång? Ja, det står väl skrivet i stjärnorna.

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat
Det finns inga relaterade artiklar


5ce2597101aeb74f372e7cc2
NULL