artin-nba-2k18-nyc-S
Hip hop och basket sammanvävs – “NBA 2K18” representerar kulturen


”Remember, if you wanna roll with the greats? First, you gotta #RunTheNeighborhood”

 

 

Med några av världens absolut bästa atleter i modern tid som Michael Jordan, LeBron James, Allen Iverson och Wilt Chamberlain har sporten tillämpat visat upp en kombination av kämpaglöd, professionalism och “swagger”. Atleterna som i dagsläget representerar enligt mig världens bästa idrottsliga har däremot inte alltid haft en enkel resa till just proffsligan. Många känner till hur kultur och sport sammanvävts, framförallt de senaste 40 åren. På ena sidan gatan stod boomboxen och alla MC:s som spottade rader och på den andra sidan var det en basketplan med alla hoopers som kom att bli urbana legender.

 

Denna basketkultur som nu genomsyrar en av de statistiskt mest populära amerikanska sportligorna, har influerat resten av världens atleter. Att internationellt kända fotbollsspelare som Lionel Messi, Sergio Ramos, David Beckham med flera bär tatueringar kommer ifrån basket- och hip hop-kulturen. Den atlet som började representera kulturen i ett väldigt tidigt stadie var ingen mindre än ikonen Allen Iverson. Sakta växte också baggy-kläder, sneakerkulturen och “fresh fades” in i proffsligan – och blev ett med sporten utanför basketplanen.

 

Med det sagt så har 2K-games överträffat sina tidigare spel och skapat ett “semi-open world”-spelläge i där man som spelare inte bara skapar en egen basketspelare utan även formar denne i området, präglat av den basketkultur som faktiskt har format atleterna av NBA idag. MyCareer ger dig nu möjligheten att alltså leva basketlivet som stjärnorna har utanför plan lika mycket som på planen. Att utveckla sin spelare till level 99 är inte längre en resa man måste göra i NBA-läget utan att det går att göra när man spelar i The Neighborhood. Kyrie Irving, årets cover-athlete berättade själv när han precis kom in i ligan att det var när han spelade basket utomhus som han på riktigt utvecklades till den bästa i hans område. Se YouTube-profilen Shakedowns åsikter om detta:

 

 

 

Så under min resa till New York, The Mecka Of Basketball, gav NBA 2K mig en ordentlig rundtur av hur viktigt kulturen är för basket och hur det vidare har inspirerat de till att komma tillbaka till den moderna basketkulturens rötter så mycket som möjligt. Vi besökte en barbershop, foot locker, JBL-butiken med Damian Lillard (den ultimata basket- och hip hop-hybriden) samt så tog vi en spelarbuss till varje destination genom New York Citys gator. Allt detta kommer att inkluderas i The Neighborhood på MyCareer, det finns en Foot Locker butik, en tatueringsstudio, ett flertal utomhusplaner, arkad, ett gym, PRO-AM och så kan man bara hänga utomhus med fet musik pumpandes.

 

2K har verkligen levt upp till förväntningarna i år och helt klart överträffat alla spellägen jag någonsin sett på andra sportspel. Att NBA i sig redan är och har varit en väldigt rättvis idrottsliga sen tidigare med nolltolerans mot rasism och att de tillåter spelarna vara högst politiskt engagerade när det kommer till orättvisor gör mig väldigt bekväm som ett fan. Att NBA 2K sedan lyfter vidare detta för att hylla kulturen som alltför ofta blivit underupplyst gör att det känns extra genuint och bra i magen att moraliskt och finansiellt supporta denna franchise.

 

 


Text och foto: Artin Hojat

 

 

 

“NBA2K18” släpps den 15:e september till Playstation, Xbox, Nintendo och PC.

 

 

Missa inte vårt NBA 2K18-event nu på fredag 16:e september i Stockholm!

 

 

 Publicerat:
Redaktionen

Relaterat
Det finns inga relaterade artiklar


NULL